Reumatológiai lelet

Tisztelt Doktornő/úr! Nemrégiben voltam reumatologusnál izületi fájdalmak miatt, aki gyógytornászt javasolt, ami sokat nem segített. Érdeklődnék, hogy a leletemen lévő diagnózis köznyelvre lefordítva mit jelent, komoly a baj? A doktornőnek nem igazán volt ideje rá, hogy elmondja mi a gyógymód stb. Elsimult fiziologus gerincgörbületek, Lumb gerincmozgások kötöttek.Paralumbizomzat spasztikus. MKo Lasegue 70 fok poz.Csípők térdek szabadok.Kp élénk AV mélyreflexek. Mennel jel mko.neg.Javasolt 2 DLS gerinc, SI betekintő RTG! A RTG leleten ez állt: a gerinc háti szakaszán lapos, S alakú scoliosis, egyenesebb kyphosis látható.Rések nem szűkebbek, csigolyatestek alakilag épek.Gerinc lumbalis szakaszán a lordosis íve laposabb, a rések, csigolyatestek magassága megtartott.Th.XII.csigolyához borda nem csatlakozik.L.V.mélyebben ül.É.V.és S.I.íve variatos.SI izületek rése megtartott, az ízfelszínek simák. A doktornő csak RTG-re küldött MR-re nem. Érdemes lenne esetleg egy ortopédust is meglátogatnom? Köszönöm

Dr. Puskás Réka válasza lelet értelmezés témában

Kedves Kérdező!

Lelete ezt jelenti:

A gerinc normális görbületei elsimultak. A deréktájon a gerinc melletti izomzat görcsös. mindkét oldalon a nyújtott lábemelés (Laségue teszt) 70 foknál pozitiv (= ideggyöki nyomásra nem utal) Csípők, térdek rendben találtattak. Az alsó végtagokon a reflexek normálisak, Mennel jel negatív (ez a jó) . Javasolt 2 irányú röntgen az ágyéki gerincről és a sacroiliacalis ízületekről (amik a medencegyűrűn hátul, a keresztcsont két oldalán találhatók)

Röntgen lelet: A gerinc háti szakaszán lapos S alakú gerincferdülés, a háti gerinc normál görbülete nem elég nagy. A porckorongoknak megfelelő ún. rések nem szűkebbek, tehát rendben vannak, a csigolyatestek normálisnak néznek ki. Az ágyéki gerincszakaszon a görbület laposabb, a csigolyák és a porckorongok magassága megtartott. A 12. bordája hiányzik. Az utolsó ágyéki csigolya a megszokottnál mélyebben van, az első keresztcsonti és az utolsó ágyéki csigolya íve nem szokványos, normál variáns. a sacroiliacalis ízületek épek.

A lelet és a röntgen egy elég gyakori állapotot ír le, háti és derékfájdalmaknál jellemző. Nincs jele annak, hogy Önnek porckorongsérv okozná a panaszát, vagy valamilyen, MRI-vel kimutatható eltérés lenne a panaszok hátterében (aktuálisan) . Először rtg-re küldjük a betegeket, aztán kezeljük, ahogy ez Önnel is történt.

Személy szerint az Ön leletét olvasva azt gondolom, hogy valószínűleg laza ízületi rendszere van és egy kicsi gerincferdülése, és kicsit talán laza az utolsó ágyéki csigolyája is. Ezek már tudnak komoly panaszt is okozni. A megoldás kulcsa a korrekt, stabilizáló gyógytorna, melyet pontosan és elég hosszan kell végezni. Ha nagyon fáj, kaphat segítséget fájdalomcsillapítók, meleg fürdők, esetleg fizikoterápia, vagy gerincfűző formájában is, hogy hamarabb megszűnjenek a panaszok. Ortopédushoz véleményem szerint felesleges mennie. Inkább egyénre szabott gyógytornát próbáljon szerezni és tartson ki a tornával hónapokig, mert az a hosszú távú megoldás kulcsa. Ha sokáig nem javul egyéni kezelés és önálló gyakorlás mellett sem, akkor kell további diagnosztikus lépéseket tenni.

Üdvözlettel,

Puskás Réka

Kérdés: 2012. december 11., 02:34; Megválaszolva: 2012. december 17., 23:20
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Ganglion gyanú
Üdvözlöm! Én csak annyi segítséget szeretnék kérni, hogy megtudná mondani, hogy ezek mit jelentenek? Dg: Ganglion tend. ext. carpi l.u. Lelet:...
A lelet értelmezése
Reumatikus betegségből fakadó...
Mit jelent a gerinc MR leletem?
MRI lelet vélemény