Inzulin értékek

Kedves Doktornő! 2010 végén, (az év tavaszán volt egy missed AB-m a 6. héten) nőgyógyászom néhány hormon érték vizsgálatot kért, inzulint illetően csak a 60 perceset, ami 20 volt akkor. Most több okból is: - menzesz előtti barna vérzés (alacsony progeszteron szint? - IR miatt is lehet úgy tudom) Ez régóta fennáll, korábban magas prolaktin miatt, azt évekig bromocriptinnel kezeltük, ami helyre tette. A két gyerek között a prolaktin jó volt, mégis volt ez a barnázás) - a missed AB (egyébként a 2., végül megszületett babával való terhesség 10. hetén is kezdődött barnás folyás, mint az előző terhességnél, de duphaszton szedésével abbamaradt) - a nagy súlyú gyerekek (a 2. 2011-ben született-mindkettő 4 kg feletti súlyú volt, pedig a másodikkal pl csak 7 kg-ot híztam) - fokozott szőrösödés: szőrszálak hason, mell körül, állon - időnkénti fokozott éhségérzet Az IR-re állítólag utaló bőrtüneteim nincsenek. A vércukor érétkeim eddig mindig referencia értéken belül voltak, és a terhességek alatt sem volt gond a cukorral. Fentiek miatt most magam mentem el terheléses inzulin vizsgálatra. Sajnos úgy látom, lehet, hogy baj, hogy szakértelem híjján a vércukor értékelést nem kértem párhuzamosan, csak inzulint, de remélem így is értékelhető az eredményem. 0 perces: 8, 8 60 perces: 40, 1 120 perces: 32, 2 (az utolsót, mivel a vért szállítónak már indulnia kellett, kb 10 perccel korábban vették le a tényleges 120 percnél) . Az interneten annyi variációt láttam a kiértékelésre, hogy minek hányszorosnak szabadna lennie, hogy már nem tudom eldönteni, hogy tovább kell-e lépnem az ügyben. Egyik oldal szerint jó, a másik oldal szerint magasak az értékeim. Segítene a kiértékelésben? Köszönöm szépen! Kellemes Ünnepeket kívánok Önnek! Üdv:

Dr. Brasnyó Pál válasza lelet értelmezés témában

Tisztelt Kérdező!

A 4 (0-30-60-90-120 perc) pontos cukorterheléses vizsgálat során a vércukorértékek is szükségesek. Az inzulinrezisztencia számításához éhgyomri vércukor és inzulinszint kell, a cukorterheléses vizsgálat során még fontos a 120 perces vércukorérték is. A fenti tüneteket azonban nem csak inzulinrezisztencia okozhatja, javaslom endokrinológiai vizsgálatát.

Dr. Brasnyó Pál
Dr. Brasnyó Pál Belgyógyász, nefrológus, diabetológus
Kérdés: 2012. december 19., 00:50; Megválaszolva: 2012. december 20., 18:36
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Inzulinrezisztencia
Terheléses cukor
Jó napot! Terheléses vizsgálatom eredménye a következő képpen alakult: Vércukor (Accu-Chek):: 5,9 mmol/L Glükóz (fluoridos csõ) 5,0 mmol/L...
Inzulinrezisztencia
Cukorbetegség?
Kedves Doktornő! Az lenne a kérdésem hogy itthon mért ehgyomori cukorertekem 6.4-7.4ig mozog normális e? Ami fura szamomra hogy étkezés után szoktam...
Obezitológiai injekció
Kedves Doktornő! Köszönöm az egy héttel ezelőtti válaszát a Merckformin igen-nem kérdésemre. Ön ott azt írta, hogy megoldás lehet egyéb...