Petefészek cisztám van. Szükséges-e műtéti beavatkozás?

Tisztelt Doktor úr! Azért fordulok Önhöz, mert petefészek cisztát állapítottak meg nálam, és a leleteim alapján szeretném megkérdezni, hogy Ön szerint feltétlenül szükséges-e a műtéti beavatkozás. Nyár közepén 21 hetesen volt vetélésem. Utána a menstruációm nem állt azonnal vissza, csak szeptember végétől gyógyszeres kezelés után. Szeptemberben hat centiméteres folyadéktartalmú cisztát állapítottak meg, és MRI vizsgálatra is elküldtek októberben. Alább bemásoltam a leletet: VIZSGÁLATOK: 34939 Medence MR vizsgálata natív MEGÁLLAPÍTOTT DG.: N8320 LELET ÉRTÉKELÉS: Medence MR vizsg. sag., axT2, cor.T1, T2FS , Dixon súlyozással. TVS: az uterus mögött több rekeszu, 32x28x 38mm-es, cystikus kép. A húgyhólyag mérsékelten telt, fala épnek látszik. A Douglas- üregben mérsékelt mennyiségu, 9 mm vastagságú szabad hasi folyadék. Az uterus retroflexióban van, mérsékelten jobbra helyezodött, normális nagyságú. A cervix és a nyakcsatorna rendes. Az endometrium csíkszeruen gracilis. A corpusban peristalticus mutermékek mellett a junkcionális zóna és a myometrium megtartottnak látszik. A jobb ovarium várható régiójában egy kerekded, 16 x 11 mm-es, vékony falú, folyadékjelmenetu képlet látható. A bal ovarium régiójában 40 x 25 x 22 mm átméroju, mediálisan-ventralisan egyenletesen mérsékelten vaskosabb falú, nagyrészt folyadékjelmenetu elváltozás látható, melyen belül laterálisan 28 x 10x10 mm átméroju, meghajlott, T2-n, T2 FS-képeken mérsékelten jelszegény, T1-en izointenz (közepesen jelszegény) kissé inhomogén részlet látszik. Az iliacalis erek mentén adenomegalia nem látható. Durva bélfali megvastagodás nem azonosítható. Az L.V. discus szintjében kezdodo degeneratio. A csontokban kóros jeleltérés nem látható. Vélemény: Retroflexio uteri. Cysta ovarii l.d. vs. follicularis. A bal ovarium régiójában látható, folyadékjelmenetu képlet jelenleg benignus jellegu, lehet surubb bennéku elváltozás - követése javasolt. Laborvizsgálatra is elküldtek,ahol a leleten a következő értékeknél állapítottak meg a referenciától való eltérést: CA125 értékem: 43,3 (Referencia: 0-30,2) Fehérvérsejtszámom: 3,7 (Referencia: 4,0-11,0) Neutrofil granulocita abszolút: 1,7 (Referencia: 2,5-7,5) Limfocita (%) 46,2 (Referencia: 10-45) Október végére van ismét időpontom a kórházba, hogy vizsgálják, változott-e a ciszta mérete. Azért is érdekel az Ön véleménye is, mert két orvos vizsgált meg és az egyikőjük egy ultrahang vizsgálat után azt mondta, hogy nem szükséges a műtét, ez a ciszta felszívódhat. A másik doktor az MRI vizsgálat eredményét is elolvasva azt mondta, hogy akár műtétre is sor kerülhet, de menjek vissza egy későbbi időpontban. Önnek mi a véleménye, hogy a leletek alapján felszívódhat-e ez a ciszta, vagy szükséges-e műteni? Műtét esetén a petefészek megmenthető? Illetve ha elkerülném a műtétet, ez milyen következményekkel járhatna? Illetve ez a ciszta laparoszkópos műtéten kívül műthető-e más módon vagy van-e egyéb kezelési mód? Előre is köszönöm a válaszát! Szép napot kívánok!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Petróczi István válasza Petefészek ciszták témában

Nem írja hány éves... és hogy szeretne-e babát a nyári sikertelen próbálkozás után.

Ha babát szeretne, azt most kellene sürgősen, mert romolhatnak az értékei és akkor

egyrészt műteni kell, másrész következményként meddőség alakulhat ki. (A petefészek eltávolítás vagy csonkolás miatt.)

Meg kellene határozni az un. ROMA indexet (Risk of Ovarian Malignancy Algorithm) ehhez CA125 és HE4 nevű tumormarkerek vérbőli meghatározása szükséges. Ez fizetős.

A CA125 Önnél emelkedett.

Én az tanácsolom, ha a ROMA jó, akkor sürgős szülés, utána kontroll vizsgálatok félévente.

Remélem segítettem dönteni.

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

Kérdés: 2020. október 16., 15:18; Megválaszolva: 2020. október 16., 17:43
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Menstruációs panasz
Diflucan, Klion, Yasminelle...
Egyéb készítmények hatása a...
Tabletta miatt lehet?
Bal mell visszatérő fájdalom
Tisztelt Doktor Úr! 29 éves nő vagyok, még nem szültem, fogamzásgátló tablettát nem szedek. Kb fél éve visszatérő fájdalmat érzek, ami csak a...