• Lelet értelmezés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktor úr! Köszönöm a válaszát a korábbi petefészkemben talált echogén solid képlet kapcsán. Időközben elmentem egy hasu uh-ra is, ahol a következő eredményt kaptam: "bal ováriumban 36x15 mm átmérőjű elváltozás látható, benne excentricusan 18x16 mm átmérőjű echodúsabb solid képlet. Az elváltozás körül cysticus és echoszegény részletek is megfigyelhetőek. A jobb ovariumban 44x28x31 mm nagyságú cysticus képlet látható. Sem szabad hasi sem mellüregi folyadék nem látható. A bal ováriumbban látható elváltozás nagy valószínűséggel dermoid cystának felel meg." Ez a tegnapi eredményem, egy héttel ezelőtt ez volt: "bal petefészek 38x26 mm, norm szerk. benne 17 mm átlagátmérőjű éles határú echogén solid képlet. jobb petefészek norm. szerkezet." Nagyon nagy a különbség a két vizsgálat között a bal petefészkem kapcsán? A jobb petefészkemben lévőnek van esély, hogy felszívódik? A hasi vagy a hüvelyi UH tud pontosabb diagnózist adni? Illetve ajánlottak hasi Ct-t is. Ez valóban indokolt lenne? Ha valóban dermoid ciszta, azonnal meg kell műteni? Eléggé aggódok, hogy esetleg rámegy a petefészkem is, de sajnos csak hétfőn tudok visszamenni az orvoshoz. A tumormarker vizsgálat még nem készült el, sajnos még kis pecsételés előfordul. Előre is köszönöm a választ!

        Dr. Szalóczy Péter válasza a petefészek ciszták témában

        Kedves Kérdező! Jól emlékszem a korábbi leletére. Elvben nem lenne szabad ilyen különbségnek lenni a hüvelyi és hasi UH lelet között. A bal petefészek mérete nagyjából azonos az echó dúsabb képlettel együtt, bér a most leírt szerkezet egyértelműsíti a dermoid eredetet. Azt pedig ha növekszik meg kéne operálni.A meglepő különbség jobb oldalon a méret,ami nagyobb, mert négy és fél centisen benne egy sima cisztának tűnő képlet van. A marker vizsgálat nem fog rosszindulatúságot jeleni, mert ezek jóindulatú képletek, de növekedni fognak. Ha a közeljövőben nem is sürgető, de laparoszkóposan előbb-utóbb betekintés és mindkét oldalon petefészek szövetkímélő konzervatív műtét lenne végzendő laparoszkóposan. A növekedés gyorsaságot a műtétig legalább három hónap múlva újabb UH ellenőrzéssel követni kell.


        Kérdés: 2020. január 29., 16:07; Megválaszolva: 2020. január 29., 16:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: