• Huvelyszarazsag?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Ur! Ket honappal ezelott huvely kornyeki kenyelmetlen erzessel kerestem fel nogyogyaszomat. A kellemetlenseg (dorzsolodes, szarazsag, duzzadsag erzes) foleg jaras, es allas kozben jelentkezett. A vizsgalat alkalmaval cytologiai mintavetel is tortent, de lathato okot nem talaltak. A cytologia eredmenye negativ, viszont candida gombat talaltak a mintaban. Erre Fluconazole-t szedtem (4 szem, 2 naponta 1), es Pevaryl kupot is kaptam. Ezzel egy idoben jelentkeztek vizelesi panaszaim, (aminek urulogiai okat nem talaltak) gyakori, es igen sürgeto vizelesi inger formajaban. Kozben a gombaellenes kezeles ellenere a huvely kornyeki panaszaim sem csillapodtak . Ekkor huvelyvaladek tenyesztes tortent, ez is negativ bakteriumra, a mikroszkopikus kenetben keves sarjadzo gomba. Erre ezutan Itroconazole, kozben huvelyflora tamogato huvelykapszula. A tunetek azota sem enyhulnek, a huvelybemenetnel ego erzes is megjelent, es urologiai panaszaim is egyre erosebbek. Menstruaciokor a tamponhasznalat kellemetlen, eg belul a huvely. Tortent hormonvizsgalat is, 4. es 23. napon, ezt mellekelem. Ultrahang vizsgalatok urologian negativok, nogyogyaszati vizsgalaton felidoben 13mm-es endometrium volt lathato, jobb petefeszekben cisztikus keplet (tuszo?). Kerdesem, hogy panaszaim oka lehet-e hormonalis, huvelyszarazsag okozhatja-e, es azt mivel enyhithetnem, illetve erdemes lenne-e meg valamilyen iranyban vizsgalodni? Koszonom!

        Dr. Szalóczy Péter válasza a makacs hüvelygomba. témában

        Kedves Kérdező! Leírásából nem derült ki, hogy vizelettenyésztés történt e a hólyagpanaszokra? Partner gombaellenes kezelése volt-e? Javaslom felíratni 4 szem 150 milligrammos szájon át szedendő valamelyik gombaellenes kapszulát, (Mycosyst Gyno, Diflucan, stb.) és négy héten át heti egyet bevenni. Helyileg bármely gombaellenes kúpot még egyszer használni, majd hosszú távon a meggyötrődött hüvelyhám maximális állapotát és védekező képességét valamelyik recept nélküli hüvelyi protexinnel legalább hetente kétszer használva fenntartani. Egy szájon át kapszula a partnernek is jó lenne.


        Kérdés: 2020. március 04., 23:12; Megválaszolva: 2020. március 05., 13:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben: