• Petefészek ciszta

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! A mai napon nőgyógyászati ultrahang vizsgálaton voltam, ahol a bal oldali petefészkemen egy 3,1 x 3 cm-es parovarialis cisztát találtak. Kérdezni szeretném, hogy ez a fajta ciszta mitől alakulhat ki, esteleg elmúlik-e magától és igaz-e, hogyha valamilyen oknál fogva kireped súlyos belső vérzést okozhat? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Kíra

        Dr. Szalóczy Péter válasza a dermoid ciszta témában

        Kedves Kira! A,parovariális ciszta nem a szokásos petefészek tüszőállományból kialakuló folyadéktartalmú lassan növekvő vékony falú gömb, amely,idővel nagy labdányira is megnőhet. Ez a ciszta az embrionális fejlődés idején kialakult sejt rendellenesség,sejt elvándorlás, vastag fala és legtöbbször tartalma van.Mindenképpen érdemes valamikor megoperálni, mert korszerű laparoszkópos módszerrel ez nem nagy beavatkozás. Ha simán megy, három nap után hazamehet legtöbbször a beteg.Lassú növekedése,a vastag fal megrepedése, esetleg megcsavarodása idővel gondot okozhat.


        Kérdés: 2020. január 17., 18:37; Megválaszolva: 2020. január 18., 15:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben: