• Ct eredmény

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktor úr! Hasi és kismedence CT eredménye: Bal ovariumban 42x31x47 mm nagyságú cystikus területet is tartalmazó, a kontrasztanyagot inhomogénen halmozo elváltozás látható, amelyen belül zsirdenzitású részek is megfigyelhetők. Atypusos, nagyvalószinűséggel dermoid cysta. Érdeklődnék, hogy mit jelent az Atypusos? Aggódnom kell miatta? Eddig csak a citologia kapcsán találkoztam vele, ott a kóros elváltozások között láttam. Tumormarker eredmények: CA 125 14.5 U/mL * 0,0 - 35,0 HE4 38,1 pmol/L - 68,3 ROMA score 4,8 % >= 11,4%, magas kockázat a hámeredetû petefészekrák jelenlétére

        Dr. Szalóczy Péter válasza a dermoid ciszta témában

        Kedves Kérdező! Jóindulatú, dermoidnak nevezett cisztája van, ami nem sz egyszerű, vékony falu, átlátszó folyadékkal teli hólyag, hanem vastag falú embrionális eredetű, tulajdonképpen magzati korából származó ősi képlet, sokszor tartalmaz például fogcsíra vagy ősi csontsejteket.Lassú növekedése miatt meg kell operálni, de az ma már szinte,ambulánsan laparoszkóposan három apró, centis vágással, egy-két nap bent fekvéssel megoldható.A jóindulatúságot igazolja minden laborlelete is.Az atypusos szó csak a rendestől eltérőt jelent, itt nincs jelentősége.


        Kérdés: 2020. február 18., 19:41; Megválaszolva: 2020. február 19., 16:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: