• Konizacio

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Jó napot! 2 éve tartó rossz citologia eredmény p3, P2 váltakozása. Az utóbbi p3 cin2 cin3 hpv16 miatt konizacio javasolt. Kérdésem ha kimetszik jó lesz a szövettan eltunik hpv? Vagy ha marad a hpv újra megfertozodik a méhnyak? Konizacio után végleg meglehet gyógyulni? Műtét után eltunik a hpv akkor még az oltast be lehet adatni?

        Dr. Kiss György válasza a Konizació témában

        Tisztelt Hölgyem ! A CIN 2 hámelváltozás az esetek többségében még megától rendeződhet, a CIN 3 viszont már valóban mütéti beavatkozást igényel. Nem irta, hogy a HPV: 16 miatt Cyntec Plus vizsgálat történt-e ? Amennyiben ez a vizsgálat pozitiv, abban az esetben kell punch biopsiát végezni/ a külső méhszáj területén több helyről vett apró szövetminták feldolgozását jelenti ez az eljárás/ Abban az esetben, ha a szövettan is kórosat jelez, akkor kell konizatiót végezni. Kérdése nagyon helyes volt, hiszen adott esetben a conisatióval és a külső méhszáj kimetszésével eltávolitható a kóros hám, viszont fiatal nőröl lévén szó nem lehet tudni, hogy a jövőben még hányszor ismétlődik meg a HPV -vel való találkozás, az ismétlődő hámelváltozás , mely a mai felfogás szerint ismételt mütétet igényelne. Ez a helyzet a szakemberek részéről is szemléletváltozást hozhat,remélhetően hoz is. Ugyanez a helyzet a HPV védőoltással is. Az oltást mielőbb el kell kezdeni beadatni / 3 alkalommal fél év alatt /, mert az igaz, hogy a jelenlegi HPV 16-tól már nem véd, de az elkövetkezendő években / 15 évig/ már védettség érhető el. Tanácsom: Cyntec Plus vizsgálat, pozitiv esetben punch biopsia, ha ez is kóros eredményt ad, akkor indokolt a conisatió végzése, valamint a HPV elleni védőoltás beadatásának elkezdése. Üdvözlettel:dr.Kiss.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. augusztus 12., 11:24; Megválaszolva: 2019. augusztus 16., 08:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben: