• Genitialis herpesz

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Soha nem volt még herpeszem sem az ajkamon sem sehol máshol. Körülbelül másfél hete vettem észre a nemi szervemen, a csikló felett egy fél centivel, hogy van valami kis dudor. Először azt hittem pattanás, meg mikor ki is fehéredett akkor megprobaltam kinyomni, de nagyon fájt és nem úgy viselkedett mint egy pattanás, ekkor kezdtem el gyanakodni, hogy valami más lehet. Azóta nem is nyúltam hozzá, vártam hátha magától visszahúzódik. Próbáltam időpontot kérni a bőr és nemibeteg gondozó intézetbe, de nem tudom őket elérni és mostmár hétvége jön, de addig is szeretném megkérdezni, hogy kezelhetem-e valamivel. Most már egy szabálytalan hólyagnak látszik inkább, aminek elég vörös a széle és nagyon érzékeny és fájdalmas még a vízsugárra is. Az lenne a kérdésem, hogy ezzel érdemes-e orvoshoz fordulni, vagy valamilyen otthoni gyógymóddal is lehet kezelni, mint az ajkakon megjelenő herpeszt. Valamint nagyon félek, hogy tovább terjed és több hólyag is jelentkezni fog. Ez lehetséges? Igyekszem nagyon odafigyelni, hogy ne érintkezzen ott a törölközővel se semmi mással. Teafa olajat, meg ilyen házi praktikákat azért félek alkalmazni, mert ugye a nyálkahártyámon van és nehogy több kárt tegyek mint hasznot. Ön mit tud javasolni? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Szalóczy Péter válasza a nemi herpesz témában

        Kérdező! Leírása szerint valóban jól diagnosztizált, herpesze van. A herpeszvírus a magyar lakosság felében megtalálható tünetmentesen és csak a kordában tartó immunrendszer átmeneti gyengülése idején aktivizálódik kellemetlen hámtünetekkel. Lassan gyógyul és piros, ödémás gyulladásos bőrtünetek kíséretében.Lezajlása kezelés nélkül több fázis: égő pirosság, ödémás duzzanat helyileg igen fájdalmas, majd egy vagy többszörös kis hólyag folyadékkal, végül felfakadva vörös, hám nélküli fekélyke, igen érzékeny. Majd a lobosság miatt lassú hámosodással gyógyul. Lezajlás: 10-12 nap.Patikában recept nélkül is kapható aciklovír hatóanyagot tartalmazó kis tubusos kenőcsöt kérjen, naponta többször kenje be, gyorsabban és kevésbé fájdalmasan gyógyul. Ha bármikor ugyanott kiújulást érezne, már a piros fájdalmas kezdő fázisban kenje be a kenőccsel, lehet, hogy ki sem alakul, vagy visszafejlődik. A vírus ugyanis a hólyagocskához vezető idegágban megmarad és hónapok múlva, vagy egyéb betegség miatt legyengült idegrendszer idején újra megjelenhet.Hólyagos, vagy fekélyke fázisban szexel is terjejedhet.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. január 04., 12:34; Megválaszolva: 2019. január 07., 13:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben: