Barna folyás, tompa hasfájás szülész után, szoptatás alatt

Tisztlet Doktor Úr! Kezdeném azzal, hogy két hete voltam szülés utáni kontrollon az orvosomnál (8 héttel a szülés után) Ő csinált rákszűrést, kolposzkópiát, TVS ultrahangot. A rákszűrés P3-mas lett, ismételjük 3 hónap múlva. Két és fél nappal azelőtt, hogy mentem hozzá, vérzésem indult, én menstruációnak tudtam be, mert a mennyisége is erre utalt, de aznap amikor mentem, már csak nagyon kevés barnás maradvány volt.. Ő azt mondta, ez nem menstruáció volt, hanem nem ürült még ki a méh és az uh-n 2, 5 ml-er vért látott még, ami 2 nap múlva távozott is. Utána sárgás folyásom indult, ami úgy tudom, normális. A leleten az áll, hogy adnexumokban kóros nem látszik az ultrahangon, tapintást nem csinált a petefészkekre, illetve a douglas-üregben folyadék nem észlelhető. Kolposzkópián ép hám, minimális barnás nyák. Viszont most 3 napja enyhe, kevesebb mennyiségű barnás folyásom van, és tompán fáj a hasam, és időnként "érzem" a petefészkem, valamint a derekam fáj közepes mértékben. P3-ra gyógyszert nem adott, csakhogy ismételni fogjuk. Ennek ellenére én Klion hüvelykúpot raktam fel múlthét szerdán és csütörtökön, ami valószínüleg irritációt okozott a hüvelyemben és kivül a kisajkaknál is, mert nagyon égett, csipett miután felhelyeztem, és vérvörös lett a kisajkam. A tejsavas irrigátort is amint használni kezdtem másnap, már a cső felhelyeezésekor is nagyon csípett, hát még amikor pumpálni kezdtem a gyógyszertárban vásárolt és higított tejsavas folyadékot.. Ön szerint a mostani barnás folyásom jelenthet valami nagyobb, kóros dolgot a petefészeknél vagy a méhben annak ellenére, hogy az utolsó ultrahangon nem látott az orvos semmit? Vagy összefüggésben lehet a szoptatással (igény szerinti) Soha nem volt menstruációt megelőző "barnázásom", mint sok nőnek. Elnézést a hosszú levélért, de szükségét láttam mindent leírni. Tudom, hogy nem helyettesíthető a vizsgálat, de két pici gyerek mellett elég körülményes a megszervezés egyik napról a másikra, illetve jelenleg is másik nőgyógyászt keresek, akihez bizalommal fordulhatok, mert sajnos a jelenlegi orvosommal a terhességem alatt két alkalommal is úgy éreztem, váltani kellene, de ugye ez nem egy olyan dolog ami gyorsan és egyszerűen megy. Mellékelem a leletemet is. Köszönöm, hogy időt szán a megválaszolásra.

Dr. Kiss György válasza Barna folyás témában

Tisztelt Hölgyem!

Szoptatás alatt az egész anyai szervezet a Prolactin /tejelválasztásért felelős hormon/ hatása alatt áll.

A szülés utáni kontroll a P3-s cytológia kivételével--a leirtak alapján negativnak mondható.

Manapság már nem használjáka P-s / Papanicolau szerinti/ morfológiai beosztást, hanem a Bethesda értékelés a mérvadó. Valószinü a cytológiai lelete már aszerint fog történni ismétléskor. Szoptatás alatt a cytológiát a prolactin hatás miatt nehezebb értékelni.

A hasfájás, főleg szoptatás alatt felszabaduló endogen oxytocin /méh összehuzódás/ miatt lehet és nem tartanám kórosnak, igy a vele összefüggésbe hozható barnás folyást sem.

Kérem, soha ne irrigáljon, mert a lassan ujra kialakuló tejsav flórát is kimossa vele, inkább a lactacidos ülőfürdőket és a probiotikumok rendszeres használatát javasolhatom!

Megértem helyzetét, igyekszem válaszolni!

Üdvözlettel: dr.Kiss.

PS: a lelteket nem találtam.

Kérdés: 2016. január 13., 06:36; Megválaszolva: 2016. január 13., 17:13
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Barna folyás
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy márciusban abbahagytam az 5 évig szedett fogamzásgátlót babatervezés céljából....
barna folyas
Ma barna folyas jelentkezett nalam a Menstruacio elott 3 nappal. A baratommal veszekedtunk, olvastam, hogy stressz miatt is lehet, bar ez eddig sosem...
Mennyire kell aggódnom petefészekrák...
Jó napot!Kórszövettani lelettel...
Bizsergés és vizelési inger