Fogamzásgátló tabletta

Tisztelt Doktor Úr! Második hónapja szedem a Syenima tablettát. Az első és a második ciklusban is a 15-16. naptól kezdve folyamatos közepes fokú vérzést tapasztaltam a tabletta szedése alatt. Az első ciklusban az utolsó tabletta beszedését követően a második napon jelentkezett a menstruációm, és 4 napig tartott. A jelenlegi ciklusban még 3 tabletta van, de 3 napja szintén vérzésem van. Normális - e, hogy a tabletta szedése alatt vérzés jelentkezik? Esetleg ez lehet közti vérzés, és annak a jele, hogy a fogamzásgátló hatás nem érvényesül? Mennyi idő telik el a tabletta beszedése és felszívódása között? Tudom, hogy naponta közel azonos időben kell a gyógyszert bevenni, előfordult azonban, hogy 3-4 óra eltérés volt az előző naphoz képest, ez probléma? Covercard vérnyomáscsökkentőt, D-vitamint, halolaj kapszulát, C-vitamint, porcerősítőt szedek, de nem egyszerre szedem be a fog. gátló tablettával. A Syenima és a Covercard bevétele között eltelik 1-2 óra, a többit 6-8 órával később szedem be. Alkalomszerűen használok az arcomra Zynerit oldatot. 2012-ben pattanásos bőrproblémám miatt kivizsgálás történt, akkor a kortizol szint magasabb volt, az SHBG szint alacsonyabb, akkor a Cypromix-et kaptam, és szedtem fél évig, attól nem voltak vérzéssel kapcsolatos problémáim. Mi a véleménye erről a gyógyszerről, le kellene -e cserélni egy másikra? Válaszát előre is nagyon köszönöm, boldog, sikeres új évet kívánok!

Dr. Pétervári László válasza Nőgyógyászati betegségek témában

A hormonális fogamzásgátló tabletta nők számára (más néven kombinált, szájon át szedett fogamzásgátló) . Progeszteront (dienogeszt) és ösztrogént (etinilösztradiol) tartalmaz.

Azoknál a nőknél, akiknél a férfi nemi hormonok (úgynevezett androgének) túlzott hatása aknét okoz, a Sienima klinikai vizsgálatokkal bizonyítottan enyhíti ezt az állapotot.

Alkalmazható terhesség megelőzésére, enyhe vagy közepesen súlyos akné kezelésére olyan nőknél, akik esetében nincs ellenjavallata a szájon át szedett fogamzásgátlók alkalmazásának, és akiknél az előző helyi kezelések sikertelennek bizonyultak.

A gyógyszer szedése más készítménnyel kerülendő, mindig külön, kb 3-4 óra felszívódási időt biztosítva szedendő.

A másik készítmény szedése magas hormon tartalma miatt nem javasolt.

Egyenlőre kb. 6 hónapig tanácsos szedni az előírásnak megfelelően, további panasz esetén mérlegelendő a készítmény váltása.

Kérdés: 2016. január 02., 16:28; Megválaszolva: 2016. január 02., 23:04
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Lehetek terhes?
Peteérés, terhesség elősegítése
Tisztelt Doktor úr/nő! Olyan problémával fordulok önhöz, hogy április óta rajta vagyunk a kistesó projekten de eddig még nem sikerült. a mostani...
Segítséget kérnék
hyperprolactinaemia és a kombinált...
Üdvözlöm! Szeretném kikérni a véleményét a doktoraim döntéseiről, mert kétségeim merültek fel a gyógyszereim együttes alkalmazásával...
Condyloma+negativ hpv, kóros...
Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! Az elmúlt fél évben másodszor is visszatérő condylomat kellett kezeltetnem. A legutóbbi szemölcs eltávolításon...