Hólyagsérv

Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! Én egy 57 éves hölgy vagyok. 2015. november 3-án Cystokele med grad. Desc. ut. part. Atroph. genit. Rupt perinei invet. min. grad. diagnózist állítottak fel nálam. A hólyagsérvem diónyi nagyságú, ami üléskor, illetve álláskor a hüvelyből kitüremkedik, valamint gyakori vizeléssel párosul. A műtétet a nőgyógyászom egyelőre hanyagolná, mivel szerinte az által sem lenne várható végleges gyógyulás. A műtét helyett Ovestin krém használatát, illetve intimtorna végzését javasolta számomra. Az lenne a kérdésem, hogy ez a diagnózis pontosabban mit jelent, lenne-e valami megoldás a végleges gyógyulásra, valamint az Ovestin krémet merjem-e használni, mivel a tájékoztatóban nagyon sok mellékhatás olvasható, ami aggodalomra ad okot. Ha Ön szerint használhatom a krémet, akkor érdekelne a véleménye továbbá arról is, hogy kb. mennyi ideig, illetve milyen gyakorisággal lenne ajánlott a krém használata. Válaszát, tájékoztatását előre is köszönöm. Tisztelettel: Klára

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza Nőgyógyászati betegségek témában

A leírt diagnózis a hüvelyfalak és a méh függesztő szalagok tartó képességének gyengülése miatt kialakult kórkép. A méhsüllyedés során a méh a hüvelycsatornába süllyed. Amennyiben a méh megjelenik a hüvelykimenetben prolapszusról beszélünk (prolapsus uteri) . A méh- és hüvelysüllyedés által okozott tünetek elsősorban attól függnek, hogy melyik rész játsza a vezető szerepet. Méhsüllyedés (Descensus uteri) A méh- és hüvelysüllyedés kezelése teltségérzés és nyomás a medencében alsó deréktáji fájdalom vizelési problémák (vizeletvesztés vagy hólyagürítési panaszok) székletürítési panaszok a hüvelyből kitüremkedő duzzanat érzése szexuális érzékelés csökkenése, fájdalmas szexuális élet Hólyagsérv (Cystocele) és tünetei A méh- és hüvelysüllyedés mértékének meghatározása: A méh- és hüvelysüllyedések tüneteinek súlyossága ezek mértékétől függ. Első fokozat: a süllyedés legalsó pontja a szűzhártya (hymen) felett több mint 1 cm-rel található Második fokozat: a süllyedés legalsó pontja a szűzhártya felett nem több mint 1cm-rel és nem mélyebben mint a szűzhártya alatt 1 cm-rel található Harmadik fokozat: a süllyedés legalsó pontja több mint 1 cm-rel a szűzhártya alatt található, de legalább 2 cm-rel feljebb, mint a hüvely teljes hossza Negyedik fokozat: teljes méh- illetve hüvelyelőesés A hólyagsérv (hólyagsüllyedés) esetében a mellső hüvelyfal és az ezen elhelyezkedő húgyhólyag domborodik a hüvelybe, miután a vesiko-vaginális szeptum (a hüvely és a húgyhólyag közötti kötőszövet) kitágul vagy megsérül. A hólyagsérvre utaló tünetek: duzzanat a hüvelyben, idegentest érzés, amely hosszú állás hatására erősödik és előrehaladott esetben a hüvelybemenet előtt megjelenik, lefekvés után eltűnhet. (A betegek sokszor úgy érzik úgy, mintha egy tojáson ülnének.) erősödő kellemetlen érzés köhögésnél, emelésnél, lehajolásnál a hólyag kiürítése után annak érzete, hogy még vizelet maradt a húgyhólyagban gyakori vizelési inger a vizelet elcsöppenésével, mivel a húgycső megtöretése miatt a húgyhólyag nem kiüríthető ismétlődő húgyúti fertőzések fájdalom vagy vizeletvesztés a szexuális aktus alatt.

A méh- és hüvelysüllyedés kezelése lehet konzervatív, azaz műtét nélküli, illetve műtéti. A méh- és hüvelysüllyedés kezelése A modern pesszáriumterápia egy önterápia, ezáltal a fentiekben vázolt elvátozások nem lépnek fel, így a műtéti kezelés valódi alternatívja. Ezt a lehetőséget annál inkább a rászorultak figyelmébe kell ajánlani, mivel sok esetben a műtétek sem oldják meg véglegesen a problémát. A szövetbarát, hypoallergén szilikonból készült kockapesszáriumot a süllyedéses gondokkal küzdő hölgyek reggel behelyezik a hüvelyükbe mint egy tampont, este kiveszik. Igy a szövetek éjszaka regenerálódni tudnak és megszűnik a vérkeringési problémák veszélye. Természetesen megmarad a szexuális élet lehetősége is. A pesszárium kezelése egyszerű, alkalmazása leginkább a szemüveg használatához hasonlítható, használatához ugyanúgy hozzá lehet szokni, mint ahogy a szemüveg viseléséhez. A megfelelő méretet (0-5) egy nőgyógyász szakorvos határozza meg. Hirdetések A LadyPower komplex konzervatív terápia egy új módszer, amely sok esetben vezethet, akár teljes gyógyuláshoz súlyosabb süllyedésese problémák esetén is. Elsősorban fiatalabb nőknél hatásos, akik röviddel a szülés/szülések után szembesülnek ezzel a problémával. Tapasztalat szerint sok esetben jelentős életmínőségvesztéssel járnak ezek a tünetek. A kezelés egy kockapesszárium alkalmazásával kezdődik. Ennek alkalmazása azonnal megszünteti a kellemetlen tüneteket és megállítja az állapot további romlását. A méh- és hüvelysüllyedés kezelése A pesszáriumterápiát az ókor óta alkalmazzák. A hüvelybe különböző anyagú (pl. agyag, üveg, gumi, elefántcsont, stb.) és formájú (pl. gyűrű, buzogány, csészealj stb.) eszközöket helyeznek. A kezelés célja, hogy a pesszárium a kismedencei szerveket visszahelyezze eredeti helyzetükbe. A ma még mindig nagyon elterjedt keménygumiból készült gyűrűpesszáriumokat (Mayer-gyűrű) az orvosnak kell a hüvelybe felhelyezni és három havonta rövid eltávolítás és tisztítás után újra visszahelyezni. A tartós szöveti nyomás a hüvelyhám vérkeringésének romlásához, ez kifekélyesedéshez vezet, ami gennyes-véres folyás folyás formájában okoz problémát és vezet a kezelés kényszerű felfüggesztéséhez. Alkalmazása idővel lehetővé teszi a szövetek zsugorodását, mivel az állandó nyomás, amely a szövetek túltágulásájoz vezet, megszűnik. Tulajdonképpen a kockapesszárium helyettesíti a gátizomzatot a kezelés kezdeti szakaszában. A következő lépés a gátizomzat felépítése. Ennek elérésére a hüvelysúlyok alkalmazását javasoljuk. Sportorvosilag bizonyított tény, hogy minden harántcsíkolt izom – és ez alól a gátizomzat sem kivétel - ellenállással szemben jobban erősíthető. A LadyPower Conus alkalmazása jelentősen fokozza a tréning hatásosságát és meggyorsítja a szülés alatt megsérült izomzat regenerálódását. A Kriston intimtornatrénerek által terjesztett tévhit, miszerint a hüvelysúlyok használata aranyérhez és a hüvelyfal vénás tágulathoz vezet, anatómiai és élettani képtelenség. A komplex terápia harmadik tartópillére az elektrostimulációs kezelés. Ennek a terápiának hátterében az a megfontolás áll, hogy a szülés során nem csak az izomzat, hanem ennek beidegződése is sérül. Ennek az a következménye, hogy az izomzat egy része nem reagál az idegrendszeren keresztül érkező parancsra „húzódj össze”. Ennek a problémának enyhítésére szolgál az elektrostimulációs kezelés, amely az ingerületátvitel javításával segíti a gátizomzat regenerációját. Műtéti kezelés A műtéti kezelések alapvető problémája, hogy alátámasztás nem érhető el velük, csak felfüggesztés. Mivel a süllyedéses problémák oka elsősorban az alátámasztás elvesztéséből ered – gondoljunk a „hajó a száraz dokkban” példájára – érthető, hogy a műtétek sok esetben nem érik el a kívánt hatást, illetve műtétet követően kiújulnak. Természetesen – ha már operálunk - nagyon fontos a korrekt műtéti technika. Ennek hiányában gyakori a tünetek korai kiújulása illetve új problémák fellépése (pl. fájdalmas szexuális élet) . A méhsüllyedés kezelésére olyan hölgyek estében, akik még szülni szeretnének, sokan az un. Manchester plasztikát ajánlják. Ebben az esetben a méhnyakat megcsonkítják, a méhszalagokat megrövidítik, és mellsőfali, valamint hátsófali hüvelyplasztikát végeznek. Mivel ezzel a módszerrel sem alátámasztásra, sem megfelelő felfüggesztésre nincs lehetőség, az eredmények sok kívánni valót hagynak maguk után. A gyermekvállalás lezárása után a méheltávolítás jön lehető műtéti kezelésként szóba, szintén mellső- és hátsóhüvelyplasztikával kiegészítve. Ebben az esetben lehetőség van a hüvelycsonk jobb felfüggesztésére. Ennek elmulasztása azonban a hüvelycsonk előeséséhez vezet. Ez a műtét sem képes az alátámasztást elérni, de az anatómiai viszonyok helyreállítása után a gátizomzat megerősítésével elejét lehet venni az újabb problémák kialakulásának. A mellső hüvelyfal süllyedésekor a mellsőfali hüvelyplasztika a leggyakrabban végzett műtét. A hüvelyhám megnyitása után a hólyagsérvet megszüntetjük és a hüvelyfalat, a kitágult rész eltávolítása után, újra egyesítjük. Az eltávolított rész nagysága jelentős szerepet játszik a műtét után kialakuló új állapotban. Túl nagy rész eltávolítása maradandó problémákhoz vezethet. Mivel a szövetek megnyúlásának okát a műtét nemszünteti meg, a gátizomzat megerősítés nélkül az állapot újra kiújulhat. Ebben az esetben egy mellső fali háló beépítése jöhet műtéti megoldásként szóba, a műtéti szövődmények aránya azonban elég jelentős. A hátsó hüvelyfal süllyedésekor a hátsófali hüvelyplasztika a leggyakrabban alkalmazott műtét. Ebben az esetben a végbélsérvet szüntetjük meg. Az eltávolított hüvelyhám nagyságára itt is nagyon figyelni kell, hogy ne okozzunk maradandó problémákat. Az egyidejüleg gyakran alkalmazott un. levátor plasztika a kitágult hüvelybemenet szűkítését szolgálja egy rosszul végiggodolt elmélet alapján. Ez a műtét gyakran vezet fájdalomhoz, amely már sok fiatal nő normális szexuális életét is lehetetlenné tette. Mivel a szövetek megnyúlásának okát a műtét nem szünteti meg, a gátizomzat megerősítése nélkül az állapot újra kiújulhat. Ebben az esetben egy hátsófali háló beépítése jöhet műtéti megoldásként szóba, a műtéti szövődmények aránya azonban ennél az operációnál is nagyon magas. A méheltávolítás utáni hüvelycsonk előesése igazi orvosi kihívás, amelyet már csak műtéttechnikailag nagyon magas szinvonalon álló orvosok tudnak megfelelően kezelni. Ezekben az esetekben az abdominális sakro-kolpopexia a leghatásosabb műtéti eljárás, az un. „gold standard”. A műtét során a hüvelycsonkot egy háló segítségével a keresztcsont szalagjához rögzítjük laparoszkópia segítségével, vagy egy un. hasfali „bikini-metszésen” keresztül.

Az alkalmazott krém a szöveteket képes regenerálni, napi egyszeri alkalmazás ajánlott.

Kérdés: 2015. december 15., 17:17; Megválaszolva: 2015. december 15., 23:16
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Lehetek terhes?
Peteérés, terhesség elősegítése
Tisztelt Doktor úr/nő! Olyan problémával fordulok önhöz, hogy április óta rajta vagyunk a kistesó projekten de eddig még nem sikerült. a mostani...
Segítséget kérnék
hyperprolactinaemia és a kombinált...
Üdvözlöm! Szeretném kikérni a véleményét a doktoraim döntéseiről, mert kétségeim merültek fel a gyógyszereim együttes alkalmazásával...
Condyloma+negativ hpv, kóros...
Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! Az elmúlt fél évben másodszor is visszatérő condylomat kellett kezeltetnem. A legutóbbi szemölcs eltávolításon ...