Tanácstalanság

Tisztelt Dr.Úr! 37 éves vagyok, 4 gyermeket szültem császármetszéssel. A műtét oka utherus bicornis, ill., a nőgyógyászom leírása szerint nagyon rigid, alig feltágítható méhszáj. A műtétek után, főként többedik alkalomra, olyan problémám jelentkezett, hogy a gyermekágyi vérzés kb.5-6 nap után hirtelen elállt, majd váratlanul, kb.2 hét múlva egyszerre, nagy mennyiségben ürült ki.UH vizsgálatok is készültek, hogy van-e még residum.Jelenleg a negyedik kisfiam 3, 5 éves, sokáig, 2, 5 éves koráig szoptattam. A szoptatás alatt csak az utolsó pár hónapban kezdtem újra menszeszelni, ez így volt a többi gyermekemnél is, nem menstruáltam a szoptatási idő alatt.Szűk egy éve közti vérzéseim jelentkeztek. A közti vérzés barnás jellegű, nem nagy mennyiségű. A 7-9.napon kezdődik és a 14-16.napon hirtelen abbamarad.Pontosan akkor, amikor elkezdem érezni a peteéréssel járó enyhe hasi feszülést, ami 1-2 napig tart. A menstruációm egyébként rendszeres, 29-32 naponként jelentkezik.Régebben hosszabb ciklusaim voltak. A ciklus második felében nincs pecsételő vérzés.Korábban kb.32-33 évesen is voltak ilyen jellegű panaszaim, akkor a nőgyógyászom fogamzásgátlót írt fel, amit végül nem kezdtem el szedni, és a 4.gyermekkel való teherbe esés és a szoptatás alatti teljes vérzésszünet egy időre megoldotta a kérdést.További panaszom még, hogy mostanában nagyon elkezdett hullni a hajam.Felkerestem a nőgyógyászomat is, készült cervix cytologia, teljesen negatív eredménnyel.Történt hüvelyi UH vizsgálat, több alkalommal. Az első a ciklus 7.napján még mielőtt elkezdődött volna a barnás vérzés. Azt írta, hogy a méh ürege 0, 8 mm-re tágult, üregét verosim folyadék tölti ki. Másnap el is kezdtem vérezni. A második UH a 14.napon készült, akkor már nem véreztem.Negatív lett, 9 mm-es proliferatív jellegű nyálkahártyát írt le.Egyébként normál ovariumok, normal nagyságú utherus, szabad környezetben.Pár hónapja, mivel a barnás vérzés rendszeresen jelentkezett a ciklus szokásos idejében, újra készült UH, a ciklus második felében, ami szintén negatív lett, újra 9 mm-es proliferatív nyálkahártya.nincs se myoma, sem polyp.Normal ovariumok. Mi lehet ez? Nagyon aggódom és ez a vérezgetés is kellemetlen, még ha pontosan jelentkezik is.Nagyon félek a méhnyálkahártya ráktól, de a diagnosztikus méhkaparást is szeretném elkerülni ha lehet.Vagy ez már a változókor kezdete és ösztrogén elégtelenség? Ezért hullik a hajam is? Beszélgettem anyukámmal, ő azt mondta, hogy 39 évesen maradt el a menstruációja és neki is voltak barnás vérezgetések.Vagy a rigid méhnyak hirtelen "lezár"mint a gyermekágyban és a menstruációs vér rezidumként bent reked? Egyébként a menstruációm 4 napig tart, közepes erősségű, de hirtelen szakad vége, nem csökken a vérzés, hanem hirtelen eláll.Szeptemberben kell felkeresnem újra a nőgyógyászt, de addig is szeretném a szakértői véleményét kérni! Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza Nőgyógyászat betegség témában

A vérzési rendellenességnek hormonális oka van, a peteérés hiánya miatt kialakult ösztrogén hormon túlsúly. Az ösztrogén hormon a méhnyálkahártyát vastagítja meg, amikor olyan vastaggá válik amit a rendelkezésre álló hormon nem tud fenntartani leválik, ez okozza a leírt jelenséget.

A gyulladás kizárása, esetleges kezelése után, hormon gyógyszerrel kezelhető a probléma.

Fogamzásgátló alkalmazása is alkalmas a panaszok kezelésére.

Nőgyógyászt keresse fel.

Kérdés: 2015. augusztus 29., 00:10; Megválaszolva: 2015. augusztus 29., 22:41
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Kimaradt vérzés
Tisztelt Doktor Úr! Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy március óta szedem a Dienille nevű fogamzásgátlót, eddig a gyógyszermentes héten...
Méhpolip miatti aggódás
Tisztelt Doktor Úr! Hüvelyi ultrahangom értelmezésében kérném a segítségét.Ugyanis fél év múlva rendeltek vissza. Hiába mondtam, hogy már egy...
Missed ab, szövettan
Fogamzásgátlás 50 év felett
Okozhat még gondot?