rákszűrés

Tisztelt doktor úr, rákszűrésem (kenet, cytológia) eredménye: Egyéb, nem neoplasticus elváltozások: reaktív sejtelváltozásokkal járó gyulladás (reparatio) . Kenet általános minősítése: Negatív, kóros vagy neoplastikcus hámelváltozás nem azonosítható. Javaslat: ismétlés 6-12 hónap múlva. Orvos szűkszavú kiegészítése: minden rendben van, de a rendszeres vizsgálatról ne feledkezzek meg a későbbiekben. Ez persze jogos, ezt megelőzően 5 éve voltam rákszűrésen, amikor is nagyon fájt és vérzett utána, ezért picit elment tőle a kedvem... Mitől függ ez egyébként? Mintavétel helye... stb. befolyásolhatja? Kérdéseim az eredménnyel kapcsolatban, hogy 1. van-e jelentősége a fenti gyulladásnak? (a kenetvételkor a ciklus 19. napján jártam) 2. erről miért hiányzik a P1-P5 kategorizálás? Már korábban is ilyen értékelést kaptam, nálunk (kecskeméti megyei kh.) így szokták... De ezt akkor hogy kell értelmezni? Lehet ebből tudni, hogy a P1-P5 fokozatok közül melyikről van szó? 3. És miért van rajta az is, hogy 6 hónap és nem csk 12, ahogy általában javasolják? Köszönöm válaszát előre is.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Törő Bálint válasza nőgyógyászati rákszűrés témában

Tisztelt Kérdező!

A cytológiai vizsgálat gyulladásra utaló jeleket mutatott ki.Rosszindulatu elváltozást nem találtak.

Ez megfelel P2 eredménynek. Hogy ezt miért nem írták a leletre, azt nem tudom.

Náluk az a szokás, hogy 6 és 12 hónap időtartam utánra írják a kontrollt.

Üdvözlettel:

Dr. Törő

Kérdés: 2015. július 29., 16:10; Megválaszolva: 2015. július 30., 10:40
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Rákszűrés eredményét kérem...
Tisztelt Doktor Úr! Szeretném megtudni, hogy a következő laboreredmények mit takarnak: P2 Kórokozók: Vegyes baktérium, egyéb, nem neoplasticus...
atrophia, parakeratosis
Tisztelt Doktornő/Úr! 60 éves nő vagyok. Rákszűrés eredményem a következő: „Kenet minősége: megfelelő, feldolgozott Kenet értékelése: ...
Érdekes lelet
HPV pozitivitás
Barna folyás rákszűrés idején