hormonprobléma a terhesség után

Tisztelt Doktor Úr! Az alábbi kérdéssel fordulnék Önhöz: 33 éves vagyok, 2 gyermek édesanyja. A második szülésem óta a menstruációm megváltozott. Az utóbbi évben ez zavaró méreteket öltött ezért jártam már több alkalommal is nőgyógyásznál. Az ultrahangon megvastagodott méhnyálkahártyát mértek 13 mm (ciklus 18. napján) A ciklusom 24 napos. Az első pár napban barnás a vérzés és a 4-5. napon erős (darabos) aztán fokozatosan elmúlik. kb. 1 hét a hossza. (egyéb panaszok: az utóbbi időben fokozott szőrösödés, hajhullás) Vérvételen voltam a ciklus 5. napján, melynek eredménye: TSH: 3.95 FSH: 6.1 LH: 4.9 Prolactin: 357 Progeszteron: 1.76 Ösztradiol: 41.8 Tesztoszteron: 1.09 Előre is köszönöm a véleményét. Tisztelettel: G. Anna

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza hormonzavar témában

Tisztelt Asszonyom!

Köszönöm a korrekt levelet.

Abban az esetben, ha vérzési rendellenességek lépnek fel, tapasztalatom szerint a curettage /"egészségügyi kaparás" / a végső, de megbizható megoldás, hiszen a kaparék szövettani feldolgozásával sok kérdésünkre /hormonzavar, peteérési zavar/ kaphatunk választ, de főleg a rosszindulatu folyamatok kizárására a legmegfelelőbb.

Persze, ez mütét és a nőgyógyásznak is mérlegelni, hogy mikor ajánlja fel ezt a beavatkozást.

Mindezek után:

33 éves korban hormonzavarra és rosszindulatu folymatra nem gyanakodnék.

a hormonvizsgálata relativ Prolactin/tejelválasztásért felelős hormon/ emelkedést mutat ez olvasatomban azt jelenti, hogy közel van a szintje a felső validálási értékhez és a TSH/ pajzsmirigy müködést irányitó hormon / is a felső szinten van, de még a "megengedetten " belül. Ilyenkor mindig felhivom a páciens figyelmét, hogy nem a "számokat " gyógyitjuk.

Ha kérdezhetem: Hogyan alakult a testsulya az utóbbi időben? , kizárható-e Önnél a cukorbetegség? , hüvelyi ultrahang vizsgálatnál milyennek találták a petefészkeket? és akkor még nem beszéltünk a fokozott szőrösödésről és mellette hajhullásáról-ezek még mellékvese elváltozásokra is utalhatnak!

Röviden: jó uton indult el, de további vizsgálatok szükségesek panaszai tisztázására. A körzetekben jól csinálják a pajzsmirigy kivizsgálást és egy általános vérkép sem ártana, cukorterheléses vizsgálattal egybekötve.

Azért vagyok ilyen részletes, mert a megváltozott menstruátió egyéb betegségek jelei is lehet. Üdvölettel: dr.Kiss.

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2015. január 06., 19:02; Megválaszolva: 2015. január 06., 20:46
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Gombás fertözés
Magas kortizol
Menstruációs panasz
Diflucan, Klion, Yasminelle...
Egyéb készítmények hatása a...