Fogamzásgátló abbahagyása okozhat menstruációs késést?

Tisztelt Doktor Úr! Egy év után abbahagytam a fogamzásgátló (Mercilon) szedését, de azóta még nem jött meg a menstruációm. Az utolsó gyógyszer október 16-án vettem be és október 25-én menstruáltam utoljára. Ez normális? Korábban több évig szedtem a gyógyszert, aztán tartottam egy egy éves szünetet, ami alatt rendesen menstruáltam. Az elmúlt másfél hónapban éltem szexuális életet, óvszerrel védekeztünk. Jelenleg elég stresszes az életem, esetleg ez is befolyásolhatja?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza menstruáció késése témában

Kombinált hormontartalmú fogamzásgátló módszerek használata (tabletta, hüvelygyűrű) után előfordulhat, hogy a soron következő, természetes menses nem jön meg a várt időpontban. Ha a korábbi rendszeres menstruációs ciklus idejének (általában 28 nap) háromszorosa is eltelik vérzés nélkül, akkor tablettaszedés utáni vérzéshiányról beszélünk. Ez körülbelül a tablettaszedő nők 3 százalékát érinti. Fontos tudni, hogy az esetek túlnyomó többségében a jelenséget nem a korábbi tablettaszedés váltja ki! A tablettaszedés ideje alatt kívülről bevitt mesterséges hormonokkal hozzuk létre a menstruációs ciklust. A petefészek saját hormontermelése, a peteérés teljesen leáll (ezen alapszik a tabletta fogamzásgátló hatása) , a hormonális történéseket kizárólag a tabletta hormonösszetevői váltják ki. A tablettaszedés során a hatóanyagmentes időszakban jelentkező vérzés sem egy igazi menses, hanem a hatóanyagok hiánya miatt fellépő megvonásos vérzés. Ha valaki abbahagyja a fogamzásgátló szedését, a petefészkek ismét „szóhoz jutnak”, és újra az ő irányításuk lép életbe

Vérzéskimaradás esetén az első teendő egy terhességi teszt elvégzése, mert a vérzéskimaradások mögött leggyakrabban terhesség áll. Mind pozitív, mind negatív esetben orvoshoz kell fordulni, mert negatív terhességi teszt esetén is számos egyéb oka lehet annak, hogy a menses késik!

Kérdés: 2014. december 04., 19:18; Megválaszolva: 2014. december 04., 21:43
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Menstruácios zavarok
Gombás fertözés
Magas kortizol
Menstruációs panasz
Diflucan, Klion, Yasminelle...