Petevezeték elzáródás?

Kedves Doktor úr! A petevezeték (ek) elzáródásának okairól érdeklődnék. Olvastam, hogy korábbi műtét és egyéb eljárások, illetve nemi úton terjedő betegségek okozta gyulladás okozhatja. Lehet más oka is? Egy sima bakteriális (nem nemi úton terjedő) vagy gombás fertőzés is okozhat olyan szövődményeket, amitől ez bekövetkezhet, tehát akár egy szűz lánynak is lehet petevezeték elzáródása aki soha nem élt nemi életet és nem végeztek rajta semmilyen orvosi beavatkozást, vagy ennek nincs/ nagyon kicsi az esélye? Köszönettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza meddőség témában

Ha a páciens gyakran visszatérő kismedencei gyulladásokra, felfázásokra és alhasi fájdalomra panaszkodik, akkor ezek azok a tünetek, melyek felhívják a figyelmet arra, hogy a kivizsgálás során petevezeték elzáródást találhatunk.

A petevezeték elzáródás sok esetben a kismedencében korábban fennálló Chlamydia fertőzés következménye, ezért ha ilyen tenyésztési eredményt észlelünk, akkor ennek kezelésére mindig fokozott figyelmet kell szentelnünk.

A petevezeték elzáródás lehet egyoldali és kétoldali, lehet végleges és átmeneti, lehet – műtéti úton - megnyitható és nem megnyitható. A kétoldali petevezeték elzáródás teherbe esési képtelenséget jelent, míg az egyoldali állapot esetén a teherbe esési képesség csak csökken, de nem szűnik meg.

A petevezeték elzáródásának leggyakoribb és ultrahanggal legjobban észlelhető módja az ún. hydrosalpings, vagy zsákkürt, mely a petevezető végénél lévő heges lezárást jelenti, amitől a petevezetőben felszaporodó gyulladásos folyadék zsákszerűvé tágítja, és ezáltal szünteti meg véglegesen annak funkcióját.

Amennyiben ilyen állapotot észlelünk, a további meddőségi kezelések előtt ezen hydrosalpings/zsákkürt műtéti – laparoszkópiás - megoldására van szükség, hogy a további teherbeesési képességet javítsuk.

Speciális esetekben van lehetőség laparoszkópia útján a lezárt petevezetők megnyitására is. Ezen eljárásokhoz sikerességét nagyban befolyásolja az orvos munkacsoport gyakorlottsága.

Amennyiben a kezelésünk kapcsán nem sikerül legalább egy átjárható petevezetőt kialakítani, úgy lombikbébi eljárást szoktunk javasolni.

Kérdés: 2014. november 28., 08:32; Megválaszolva: 2014. november 28., 21:07
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
meddő vagyok
Mire számítsunk?
Meddőség kevés progreszteron miatt
meddőség
A hormoneredmények alapján két orvos is mondta, hogy korai petefészek kimerülésem van. A családomban és a rokonságban nincs olyan 35 év feletti nő...
Pecsételő vérzés - meddőség?
Tisztelt Doktor úr! Férjemmel babát tervezünk, de körülbelül 6-8 hónapja minden menstruációm előtt barnás-véres pecsételést tapasztalok...