HPV CIN kezelése

Tisztelt Doktor Úr! A tanácsát szeretném kérni. 30 éves nő vagyok, 9 éve stabil párkapcsolatban. 10 éve minden évben elmentem nőgyógyászati szűrésre, aminek az eredménye mindig P2 volt. A legutóbbi eredményem azonban a következő volt: P2 LSIL CIN1 HPV gyanú. A HPV tipizálásom eredménye: 59 magas rizikójú. A nőgyógyászom azt mondta, 6 hónap múlva kontroll, és ha ismételten ez az eredménye, valamiféle lézeres kanállal lekaparja a rossz sejteket, még mielőtt rosszabbra fordulhatnának a dolgok. Ezen túl javasolta, hogy. a párom is végeztessen HPV szűrést, és mindketten szedjük az isoprinosinet. Szerinte ez nem gyógyul meg magától. Elmentem egy másik nőgyógyászhoz aki pedig azt mondta, hogy az LSIL CIN1 miatt a leletem P3nak minősül (nem P2-nek, ahogyan az a leletemen áll), és hogy nézzünk egy szűrést 3 hónap múlva, és ha ugyanez lesz, ne tegyünk semmit, mert CIN1-nél értelmetlen a műtéti beavatkozás. Szerinte felesleges szedni a isoprinosinet, és a páromnak is felesleges tipizáltatni, mert valószínűleg legyőzi az immunrendszerünk, eltűnnek a rossz sejtek, átadni meg nem tudjuk egymásnak, mert ha meggyógyulunk, védettséget kapunk ezzel a törzzsel szemben. A kérdéseim a következők: Mik a kilátások? A HPV 59 és a CIN1 meggyógyulhat magától? Csináltassam meg a műtétet ha nem változik az eredmény, kitéve magam egy esetleg felesleges agresszív beavatkozásnak, és ezzel elfelejthetem az egészet, vagy várjak, kockáztatva ezzel, hogy rosszabb (CIN2-3) lesz? A barátom csináltasson szűrést? Lappanghatott a vírus 9 évig? Orális szex miatt ez okozhat más problémát? Mire kell figyelni? A műtét a szülést befolyásolja? Köszönettel: Laura

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza a nőgyógyászati szűrés lelete témában

Cervikális intraepitéliális lézió 1. Konizációs szövettani mintából leírt diagnózis, ám sokszor méhnyakrák szűréskor levett kenetnél is megjelölik. A hám alsó 1/3-a rákelőtti sejtelváltozást mutat. Legkisebb rizikójú elváltozás. Nem konizációs indikáció (főleg 35 év alatt). Spontán is jó gyógyulhat. Magas rizikójú HPV fertőzés mellett konzervatív gyógyszeres kezeléssel visszafordítható a folyamat. A HPV-nak vannak alacsony és magas rizikójú törzsei. A Humán Papillóma Vírus (a továbbiakban) HPV az egyik leggyakoribb rettegést keltő melléklelete a rákszűrő vizsgálatoknak. A HPV rendkívül elterjedt kórokozó, mely rendellenes sejtosztódást, sejtburjánzást okozhat a szervezet laphám-felületein, a kezeken, lábakon, a hangszalagon, a szájüregben és a nemi szerveken. A humán papillómavírus voltaképpen nem egyetlen kórokozó, hanem vírusok egész családja, amelyek csak a hámsejtek magjában képesek szaporodni. Eddig több mint 130 ismert típusát azonosították, melyeket számokkal jelöltek meg attól függően, mikor azonosították az adott típust. Mindre jellemző, hogy hámszövettel borított szerveket támadnak meg, és csak emberekben okoznak fertőzést. Daganatkeltő képességük alapján magas (kb. 15-20 típusa daganatkeltő), közepes és alacsony kockázatú csoportokra osztottak. A leggyakoribbakból néhány példa: alacsony rizikójú: 6, 11*, 40, 42, 43 magas rizikójú: 16, 18**, 31, 35, 45, 58 *A humán papillómavírus 6-os és 11-es típusa a genitális szemölcsök mintegy 90%-áért felelős. ** A humán papillómavírus 16-os és 18-as típusa a méhnyakrák és a CIN 2/3-esetek több mint 70%-áért felelős

Kérdés: 2014. április 02., 15:39; Megválaszolva: 2014. április 06., 19:29
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Nem érzem a párom
Menstruáció kimaradás
Sebészeti traumát követően...
Nőgyógyászati rákszűrés...
Jaydess levétele