A petesejt vagy a hímivarsejt a felelős?

Tisztelt Webbeteg! Ez a probléma nem is igazán az enyém, hanem a nővéremé, aki 36 éves, és jelenleg még gyermektelen. Idestova 2005 óta járnak ún. "lombikbébi" programra Tapolcára, már 4 sikertelen megtermékenyítésen vannak túl, így ötödszörre már ajánlotta nekik az ottani orvosuk, hogy várjanak a sejtek visszatételével legalább a megtermékenyítést 5. napig, mert eddig még egyik mesterséges megtermékenyítés sem ágyazódott be - ezeket a 3. napon tették vissza. Az orvos állítása szerint egyiküknél sincs szervi gond. Mint mindig most is megtörtént a beültetés előtti hormonkezelés, leszívás (17 sejtet sikerül) , megtermékenyítés (9 termékenyült meg, ami mind osztódásnak is indult) , telefonos egyeztetés alapján kiderült, hogy az 5. napon még nem voltak megfelelő (hólyagcsira) állapotban a sejtek, így másnap is telefonáltak, amikor is közölték velük, hogy sajnos megállt az osztódás és nem tudják visszaültetni és hogy valószínűleg a többi is ezért nem maradt meg. A kérdésem az lenne, hogy lehet-e ez a sejt hibája, ill. ha igen, akkor az a petesejt, vagy a hímivarsejt hibája-e? Mivel ha a petesejté, akkor én szívesen bevállalnám a sejtdonációt. Köszönettel:

Dr. Vereczkey Attila válasza meddőség témában

Kedves Kérdező!

Ahhoz, hogy ezt pontosan meg lehessen mondani több információra lenne szükség, az embriók osztódása nagyon sok tényezőtől függ. Abban az esetben, ha elindul az osztódás, igazából nehéz megmondani, hogy a petesejt vagy a spermiumok hibájából történt e. Lehetőség van az embriók visszaültetés előtti genetikai vizsgálatára, ezzel a módszerrel kiszűrhetők a biztosan életképtelen embriók, és csak az egészségesek kerülnek visszaültetésre. Ez a vizsgálat megdöbbentő eredményeket tartogathat, hiszen a nemzetközi és a saját eredmények is azt mutatják, hogy tízből 7 embrió kromoszóma számbeli szerkezete nem egészséges, vagyis az embrió életképtelen vagy beteg.

üdvözlettel,

dr. Vereczkey Attila

Kérdés: 2013. január 01., 16:26 ;Megválaszolva: 2013. január 09., 13:03
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Babavárási nehézségek
meddő vagyok
Mire számítsunk?
Petevezeték elzáródás?
Meddőség kevés progreszteron miatt