Változó kor

Jó napot kívánok! Arra lennék kíváncsi, hogy mikortól kezdődik a változó kor és miután megszűnt a menstruáció kell-e védekezni együttlét során? Koromhoz képest korai a hőhullám? Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szalóczy Péter válasza változókor témában

Kedves Kérdező! A változó kor egy lassan, folyamatosan kialakuló sergnyi változás, melyek leglátványosabb tünete a vérzés botladozóvá válása, majd teljes elmaradása. ezt nevezzük menopauzának. A petefészek öregedésével reakciója az agyalapi mirigy irányító hormonára akadozó lesz, az utolsó évek ciklusai rendetlenkedhetnek. Leggyakoribb tünet, hogy 25-26 napra rövidül a ciklus és sokszor erősebb, hosszabb vérzésként jön a havi vérzés. Hőhullám a teljes kimaradásról szokott lenni. Európában a menopauza átlagosan az 50-52. évben jelentkezik. Ha önnél korai menopauza lenne, mindenképpen érdemes még évekig hormontartalmú gyógyszerrel pótolni a petefészek funkciót, mert ilyenkor a hormonhiány nemkivánt tüneteket okozhat, mint pl.a korai csontritkulás, a hüvelyhám sorvadás, esetleg vizelettartási problémák. Védekezni természetesen már nem kell.

Kérdés: 2012. november 20., 19:06; Megválaszolva: 2012. november 22., 10:09
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Gombás fertözés
Magas kortizol
Menstruációs panasz
Diflucan, Klion, Yasminelle...
Egyéb készítmények hatása a...