Se CA-125 marker

Üdvözlöm Doktor Úr! Már korábban írtam Önnek a szinte állandó hasi görcseimről részletesen. Akkor azt a választ adta, hogy személyesen kellene, hogy elmondja véleményét. Sajnos erre a távolság miatt nem került sor. Azóta a nőgyógyász egy 3x3 cm-es myomát diagnosztizált. Sajnos a görcseim egyre erősebbek. Elmentem egy másik nőgyógyászhoz aki azt mondta ez a myoma nem feltétlenül kellene hogy ilyen görcsöket okozzon és nem utolsó sorban nem ajánlotta a méh eltávolítását. Csináltatott vérképet aminek a Se Ca-125 marker értéke 55 lett. A tumor marker magasabb értékét látva nagyon megijedtem. Megint megkerestem a nőgyógyászt, aki két alternatívát javasolt, vagy várunk 3 hónapot vagy csinál egy lapaloszkópiás műtétet és mind a két petefészekből vesz mintát. Illetve még véleménye szerint bélösszenövés is okozhatja az állandó görcsölést (volt császármetszés hosszú vágással, illetve vakbél műtét) . Javasolta még, hogy keressem fel a gasztroendrológust és kérjek vastagbél tükrözést. Ezt megtettem az orvosom - mivel semmilyen ilyen jellegű panaszom nincs- nem végezte el a vizsgálatot. A kérdésem az lenne, hogy Önnek mi a véleménye az emelkedett tumor marker értékről? Van-e félnivalóm? Továbbá szeretném megkérdezni, hogy ha esetleg máshol a szervezetemben tumor lenne pl. gyomor, mell akkor olyan irányú vérvételre lenne szükségem, vagy ez a vérkép már utaló jel lehet. Általános vérkép is lett készitve. Válaszát előre is megköszönöm. Üdvözlettel Krisztina

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza hasi fájdalom témában

A CA-125 érték kóros értéket jelez.Ennek okát szükséges további vizsgálattal megállapítani.

A hastükrőzés /laparoscopia és mindkét petefészekből szövettani vizsgálat az tanácsos, ez alkalommal a has egyéb esetleges viszonyainak a tisztázása is lehetséges.

A vérből meghatározható tumormarkerek segítenek a jó és rosszindulatú kórképek elkülönítésében.

Magas tumormarker érték esetén a rosszindulatú betegség valószínűsége magasabb, de akkor sem 100%. Találkoztunk már extrém magas, 400 feletti CA125 lértéket is jóindulatú nőgyógyászati kórképnél, például endometriózisnál.

Azonban a magas tumormarker szint óvatosságra int. Ha a képalkotó berendezéssel (nőgyógyászati ultrahanggal, CT-vel vagy MR-rel) látott kép is eleve gyanús, akkor a műtét szinte elkerülhetetlen.

A tumormarkerek alkalmasak még igazolt daganatos betegek kezelése során a betegség állapotának meghatározásához. Folyamatosan emelkedő tumormarker szint rosszabbodást, azaz a daganatos betegség előrehaladtát jelzi. Változatlan vagy csökkenő tumormarker szint a betegség gyógyulását és az eredményes kezelést jelezheti.

CA 125 - tumormarker

35 feletti érték gyanús, de nem feltétlenül jelent biztosan daganatot, hiszen jóindulatú betegségben, például endometriózisban is találkozhatunk igen magas értékekkel.

HE-4 tumormarker Újdonság!

Még nagyobb valószínűséggel segíthet a petefészekrák kizárásában! Olyan esetekben is hasznos, ahol a CA125 emelkedett, de ennek hátterében jóindulatú betegséget (például endometriózist) sejtünk. A HE-4 vizsgálatot CA-125-tel együtt végezzük, mert az eredmény így a legpontosabb. A vérvételnél jelezni kell, hogy a páciens rendszeresn menstuál-e, pre- vagy postmenopausában van. Ez alapján a daganat rosszindulatúságának az esélyét is ki lehet számolni. Ezt hívják malignitási rizikónak is (ROMA index) . A vizsgálat korai stádiumban szűrésre is alkalmas, segít a differenciáldiagnosztikában és alkalmas a terápia sikerességének követésére is. Ez a speciális vizsgálat sajnos nem ingyenes, de igen hasznos a további kezelés szempontjából.

Kérdés: 2012. október 01., 17:00; Megválaszolva: 2012. október 02., 20:47
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Nőgyógyászati problémák
Tisztelt Doktor Úr! Tavaly májusban szültem császármetszéssel. Január óta nagyon erős a menstruációm, folyamatos hasi fájdalmaim vannak...
abortusz utan
Jónapot! panaszom a következő lenne, aprilis 12.én volt terhesseg megszakításom, verzes szinte masnapra elmult, de mivel fajt a hasam, lazam nem volt...
Erős görcsök
A menstruációm sosem volt a legstabilabb. Kivéve mikor fogamzásgátlót szedtem. De tavaly júniusban volt egy egészségügyi kaparásom, ebből...
Felvagyok fazva
Olyan kerdesre keresek valaszt hogy felvagyok fazva mar egy hete legalabb es kesik a menstruaciom! Nagyon ritkan szokott kesni legutobb 4 honapja mikor...
Nőgyógyászat vagy urológia
Tisztelt Webbeteg! Évek óta vannak hasi és deréktáji/keresztcsont körüli fájdalmaim. állandó puffadás, főleg jobb alhasi, jobb bordaív alatti...