• Barna folyás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr. Úr. 2 évvel ezelőtt a szoptatás után Novinet fogamzásgátlót kaptam, aztán a nagy progeszteronszint miatt a dr. nő lecserélte Logest tablettára - ennek 16 hónapja. Dec-ben az ovuláció környékén (először) jelentkezett egy nagyon minimális mennyiségű barnás folyás (szagtalan és nem égető), 1 napig sem tartott. Jan.-ban a menstruáció után közvetlen volt kapcsolatom a férjemmel és azután, s még 2 alkalommal a hónap folyamán újra jelentkezett a minimális, barnázás. Jan.-ban a dr. nő kenetvizsgálatot csinált és megvizsgált. Volt egy enyhe méhgyulladásom, amit a feb.-8-dikai vizsgálaton már nem látszott. Az ez utáni menstruációm szombaton ért véget és kedden volt kapcsolatom a férjemmel, s újra jelentkezett a barnázás. A dr.nő szerint nincs semmi elváltozásom, sebem, a citó vizsgálatom is jó (2-es). Okozhatja a fogamzásgátlóm, vagy valami más bajom lehet? A dr.nő azt mondta ha még előfordul a jövő hónaptól le kell cserélni a gyógyszerem. Teljesen tünet mentes vagyok és az együttlétek sem fájnak. Tisztelettel, Iringó

        Dr. Szalóczy Péter válasza a barna folyás témában

        Tisztelt Kérdező! A doktornőnek igza van. A korszerű hormonális fogamzásgátlók napi adagja kevesebb hormont tartalmaz, mint amennyit aznapra a petefészek termelt volna. Így a hormonérzékeny, attól fejlődő méhnyálkahárty hám vékonyabb, instabilabb a tablettaszedőknél, könyebben leválik kis területeken, szigetszerűen és néhol, ebből minimalis hajszálér vérezgetés lesz, ami mire előkeveredik a hüvelybe, idővel megbarnul, a piros hemoglobin barna hemosziderinné alakul. Az egész folyamat nem baj, természetes, legfeljebb zavaró. A maga hormon alkatának és anyagcseréjének megfelelőbb választású tablettával a proléma megszüntethető.


        Kérdés: 2012. március 01., 12:03; Megválaszolva: 2012. március 03., 17:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: