Canesten combi szúró fájdalmat okoz. Ez természetes velejárója?

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Az elmúlt hónapokban a nőgyógyászom többször is felírta a Fluconer tablettát (2db) , de a panaszaim megmaradtak. Most a Canesten combi hüvelytablettájától szúró fájdalmat érzek. Ez természetes mellékhatás vagy menjek el az orvosomhoz? Mindazonáltal felhelyeztem mind a hármat és most már csak a krémet használom napi 2x. Az elmúlt másfél évben 2 havonta jártam hozzá, de nem tudott kikezelni. A kenet mindig negatív lett, de folyamatosan viszketek, néha szúr a hüvelyem és körülötte kiütések vannak, pirosan gyulladt és nyálkás folyásom van. Néha elmulasztja más gyógyszer, de a mensesem 3-4. napjától fokozatosan visszatérnek panaszaim. Ráadásul a belsőcombom is viszket. Egy alkalommal egy helyettesítő doki levett valamilyen másik kenetet (kisebb pálcával egy papírdobozba tették) , ami vegyes baktériumot mutatott ki 3-as tisztasági fokkal. Arra kaptam gyógyszert, de újabb, igazoló mintát nem vettek a gyógyszeres kezelés végén, a saját dokim sose vesz le olyat, csak kenetet. Mit tegyek, hogy ne térjen vissza a panaszom? Milyen gyógyszert ajánl? A szúrás miatt menjek el mihamarabb orvoshoz? Válaszát köszönöm.

† Dr. Szalóczy Péter válasza nőgyógyászati fertőzés témában

Az Ön által említett gygyszerek a hüvely gombás fertőzése esetén használandók. De a fertőzések másik nagy oki csoportját a különböző baktériumok jelentik. Ezek ellen a felsorolt szerek nem hatásosak. Ha nincs lehetőség megbízható tenyésztést végezni, ami a kitenyészet kórokozó ellen használható leghatásosabb gyógyszer kiválasztását is segíti, úgy a lagegyszerűbb, de megbízható módszer az elkülönítésre a hüvely PH / savasság-lugosság/ mérése. A gomba megél savas környezetben is, de a baktérium nem. Sőt, ha lúgos irányba eltolódott eredményt kapunk a lakmuszpappír csíkon, úgy biztos, hogy bakteriális a fertőzés. Ez esetben a gombaellenes szerek nem hatásosak, antibiotikum tartalmú hüvelykúpok viszont igen. A szúró érzet a gyógyszerre azért valószínű, mert hatástalan volt de irritálta az amúgy is gyulladt hüvelyfalat. Az ismétlődések ellen fontos a tünetmentes partner egyidejű kezelése, és a kiketelt hüvely tartós, renszeres, heti kétszeri tejsavas öblítése. (irrigálás)

Kérdés: 2011. december 20., 00:07; Megválaszolva: 2011. december 21., 19:05
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Állandóan visszatérő gyulladt nemi...
Tisztelt Doktornő! A kislányom problémája lassan 1 éve tart amióta óvodába jár. Először a pirosságra lettem figyelmes a nemi szervénél...
szemáremajak viszketés
Kedves doktornő! Tegnap óta viszket a szemérem ajkam és nem tudom hogy miért.Éppen menzesz előtt állok és Canesten krémmel kenegetem, nemi...
Mi a baj?
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Fehér folyásom van, néha viszkető érzéssel és enyhén szúrós szaggal. Ez a problémám már 16 éves korom óta tart....
Nemi fertőzés
Tisztel Dr. Nő/Úr! 38 éves nő vagyok, a kérdésem a következő. Hüvely folyásom van, sárgás, nem bűzös, inkább sűrű állagú. Viszont nem...
Mitől lehet elkapni?
Tisztelt Dr.Nő/Úr! Rákszűrésen gennyes méhszájgyulladást talált az orvos. Dalacin-t hüvelykrémet írt fel rá, a páromat nem kell kezelni, azt...