• Koponya MR - Krónikus vascularis encephalopathia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Egy kis segítségét szeretnék kérni Öntől! Tegnap voltam édesanyámmal Budapesten a Bajcsy Kórházban koponya MR-en, csak sajnos nem sok mindent értek a végeredményből. Szeretném ha megmagyarázná nekem hogy ez mit jelent és mennyire súlyos, illetve lehet-e vmit tenii, hogy ne rosszabodjon az édesanyám állapota. Leírom pontosan szóról-szóra, ami a papíron volt. Lelet: Koponya MR vizsgálat, natív: Axialis síkú kétfázisú T2, coronalis síkú FLAIR, sigittalis síkú T1 súlyozott felvételeket készítettünk. A középvonali képletek helyzete megtartott. A belső és külső liquorterek szimmetrikus, mérsékelt fokú tágulatai láthatók. A fehérállományban kis lacunaris maradvány laesiok elszórtan mindkét oldalon megfigyelhetők. A pontocerebellaris szöglet szabad. Vélemény: Krónikus vascularis encephalopathia mindkét oldalon látható mérsékelt fokú következményei mellett egyéb kóros eltérés nem ábrázolódott. Köszönöm

        WEBBeteg szakértő válasza a koponya MR témában

        Tisztelt Kérdező ! A lelet elején a technikai részleteket írják le, milyen sorozatok készültek. A külső és belső liquorterek szimmetrikus, mérsékelt tágulata ebben az életkorban gyakori jelenség és nem feltétlenül kóros. A fehérállományban leírt apró lacunaris (="lyuk-szerű") maradvány laesiok (=eltérések) annyit jelentenek, hogy azokon a kis területeken valamikor körülírt keringészavar lehetett. Ezt emelik ki a véleményben is, vagyis : krónikus ér-eredetű agyi eltérések. A teendők egyrészt a tünetektől, panaszoktól és más tényezőktől függenek. Ilyenek például: van-e kimutatható érszűkület a nyaki ereken (történt-e carotis azaz nyaki ér-ultrahang?), van-e szívbetegség, szívritmuszavar, milyen a vérnyomása, koleszterin és egyéb laboreredmények stb. Amennyiben nem ideggyógyász szakrendelés utalta be az MR-re, keressenek fel a lelettel ilyen szakorvost.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. május 18., 20:25; Megválaszolva: 2011. május 22., 21:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés