Aggódjak?

Tisztelt Doktornő! Nagyon sokat fájt mostanában a fejem. Az ideggyógyász többféle vizsgálatot javasolt - -nyaki röntgent - nyaki ér ultrahangot -koponya ct-t. Az első két vizsgálat eredménye nem mutatott kóros elváltozást a ct.eredménye a következő lett: A kp. vonal megtartott. A kamrarendszer enyhén tágabb szimmetrikus. A frontalis sulcusok minimálisan tágabbak. Bal oldalon a frontalis kamraszarv mellett pici emollitio látható. Kontrasztanyag iv. adása után kóros dúsulás nem jött létre. A beküldő orvos a leletet elolvasva közölte, hogy agylágyulásom és agysorvadásom van. Ha a tünetek fokozódnak keressem fel a Stroke ambulanciát és ott gondozásba vesznek. Kérdeztem mire milyen tünetekre kell majd számítanom de azt a választ kaptam, hogy nem mond semmit mert olyan az ember, hogy akkor hajlamos produkálni a tüneteket. Ez biztosan így van de szeretném tudni mégis mire számíthatok, milyen gyorsan fogok leépülni, egyáltalán fog e tovább romlani ez az állapot milyen ütemben, tudok e tenni valamit annak érdekében, hogy megállítsam vagy lassítsam a folyamatot. 41 évesen nem korai ez a betegség? Válaszát előre is köszönöm: Katica

Dr. Bessenyei Mónika válasza agylágyulás témában

Kedves Kérdező!

Az agysorvadás mértéke amit a CT-én leírtak nem számottevő, gyakorlatilag a korosztályának megfelelő normális mértékű. Mivel nem tudjuk milyen volt korábban az agya, hisz nem vizsgálták, ez lehet, hogy Önnél mindig is ilyen volt, egyfajta fejlődési variációként, én semmiképp sem mondanám kórosnak. A ki agyi keringészavar nyoma inkább figyelemfelhívó, mint aggasztó. Az, hogy ez mikor keletkezett nem mondható meg, keletkezhetett már méhen belül is és onnantól kezdve bármikor eddigi élete során. Ne aggódjon, ez nem egy betegségre utaló CT lelet. Figyeljen oda a vérnyomására, a vércukrára, a vérzsírértékekre, mozogjon rendszeresen (nem megerőltető mozgásra gondolok) , és elkezdheti szedni az aspirint, pl. az Aspirin protectet, mely vény nélkül kapható.

Kérdés: 2011. március 20., 16:23; Megválaszolva: 2011. március 23., 15:05
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Gyógyítható?
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Férjem 1994 óta kezelt epilepsziás beteg, évente 2-3 Gm zajlik nála.Egy hónapja agylágyulást állapítottak meg nála.Idézem...
Szédülés, elesés
Tisztelt WEBBeteg! Kedd délután a 15 éves lányunk megszédült itthon, elesett, a fejét beütötte. Vannak pillanatok, amikre nem emlékszik. Mindez...
Vigil komában van a lanyom
A jövőben mire számíthatunk az...
A lányomnak lábmütét után ujraélesztést hajtottak végre aminek következtében az agy oxigén hiányba került azt pontosan hogy meddig volt az agy...
EEG folytatás
Tisztelt Doktornő! Köszönöm válaszát. 6 különböző neurológus látott, ebből ketten nézték meg az EEG felvételt. Az EEG részletesebb...