Cnystosus microadenoma

Tisztelt Doktor Úr! Az alábbi kérdésben várom válaszát: Tüdőembóliát követően (daganatos betegségekben gyakoribb) fejfájás miatt natívan axiális T2, DWI, FLAIR, coronalis T2, sagittalis T1 MR vizsgálaton voltam, ahol az alábbi eltéréseket tapasztalták: Mindkét oldalon néhány tágabb Wirchov-Robin űr követhető, a jobb oldali lencsemag alatt az egyik atípusosan tágabb, kb. 6 mm-es. Melléklelet: A hypophysis mirigyállományában elöl cystosus microadenoma lehetséges. Vékonyrétegű vizsgálata javasolt, ennek megfelelően laboreltérések is észlelhetők. Kérdésem ezzel kapcsolatban, hogy az alább leírt vizsgálat segítségével biztosan el lehet-e dönteni, hogy jóindulatú az eltérés, és érdemes-e kontrasztanyagos MR vizsgálatra menni (ha igen, akkor sella vagy ismételt agykoponya) , és érdemes-e magánfinanszírozásban rövid időn belül elmenni vizsgálatra, vagy ráérek megvárni, míg hónapok múlva TB keretében elmehetek. Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Laki András válasza koponya MR témában

Tisztelt Kérdező!

Az MR leletéből idézett megállapításokkal kapcsolatban: a Virchow-Robin űrök nem kóros eltérések, hanem az erek lefutásának megfelelően az agyburkok helyi kis tágulatai, melyeket az "agyvíz" tölt ki. Ezek egyik típusos helye a lencsemag alatt van. Az életkorral fokozatosan tágulhatnak, ezért is lehet az Ön korában az a 6 mm-es képlet atípusosan tágult. Bizonyos betegségekben, kóros állapotokban érintettek lehetnek illetve megnövekedhetnek. Ön nem írja azonban, hogy más kóros eltérést találtak-e, illetve a tüdőembolia milyen kórképhez társult, így valószínűsíthető, hogy ezeknek az űröcskéknek nincs különösebb jelentőségük.

Az általánosan, fejfájás miatt végzett MR vizsgálattal a kis méretű hypophysist (agyalapi mirigyet) nem lehet pontosan megítélni, ahhoz nem alkalmaznak elég vékony szeleteket, ezért is írta a vizsgáló orvos, hogy „lehetséges" a microadenoma és vékony rétegű vizsgálata javasolt.

A microadenomák 1 cm-nél kisebb elváltozást jelentenek a hypophysisben. Ezeket pontosan megítélni valóban csak a hypophyis (vagyis a sella, a hypophysist magába foglaló agyalapi csontos képlet) célzott, kontrasztanyagos vizsgálatával lehet. Ismételt koponya MR vizsgálatnak nincs értelme ebből a szempontból.

A hypophysis mirigy leggyakoribb daganatai az adenomák, melyek jóindulatú elváltozások. Ezek közül vannak cystosus, folyadéktartalmú típusok is. Rosszindulatú tumor az agyalapi mirigyben igen-igen ritka, és nem cystosus jellegű. Ebből kiindulva nem látszik sürgősnek ez a vizsgálat. A hypophysis adenomák közül vannak, amelyek hormont termelnek, ezt laboratóriumi vizsgálatokkal lehet kimutatni. Nem egészen világos a kérdésből, hogy "ennek megfelelően laboreltérések is észlelhetők", ez az MR lelet része volt-e, vagy ettől függetlenül már megtörténtek ezek a hormonvizsgálatok. Ha kóros hormonértékek igazolhatók, keressen fel endokrinológust.

Kérdés: 2011. március 12., 00:07 ;Megválaszolva: 2011. március 15., 22:41
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Koponya MR+MRA vizsgálat eredménye
Tisztelt Doktor Úr! Évek óta remeg a kezem,ami az utóbbi időben erősödött. Elmentem egy neurológushoz, aki azt mondta essencialis tremora gyanakszik...
Koponya MR vizsgálat eredménye
A tisztelt Doktor Úr tanácsát kérem
Tisztelt Doktor Úr! Szeretném szíves tanácsát kérni. 2018-ban kezdődött az a folyamat, hogy úgy érzem, sokszor a gondolkozásom...
Mr vizsgálat
Jó napot kívánok!szédülés és zsibbadás miatt mentem orvoshoz aki koponya MR-re küldött. Ez lett az eredménye: A supra- és infratentorialis külső...
koponya mr vélemény magyarázata
Tisztelt Fehér Gergely! Kérném az MR véleményt számomra elmagyarázni szíveskedjen. Közepes fokú microvascularis károsodás(Fazekas II) Atrophia...