Cnystosus microadenoma

Tisztelt Doktor Úr! Az alábbi kérdésben várom válaszát: Tüdőembóliát követően (daganatos betegségekben gyakoribb) fejfájás miatt natívan axiális T2, DWI, FLAIR, coronalis T2, sagittalis T1 MR vizsgálaton voltam, ahol az alábbi eltéréseket tapasztalták: Mindkét oldalon néhány tágabb Wirchov-Robin űr követhető, a jobb oldali lencsemag alatt az egyik atípusosan tágabb, kb. 6 mm-es. Melléklelet: A hypophysis mirigyállományában elöl cystosus microadenoma lehetséges. Vékonyrétegű vizsgálata javasolt, ennek megfelelően laboreltérések is észlelhetők. Kérdésem ezzel kapcsolatban, hogy az alább leírt vizsgálat segítségével biztosan el lehet-e dönteni, hogy jóindulatú az eltérés, és érdemes-e kontrasztanyagos MR vizsgálatra menni (ha igen, akkor sella vagy ismételt agykoponya) , és érdemes-e magánfinanszírozásban rövid időn belül elmenni vizsgálatra, vagy ráérek megvárni, míg hónapok múlva TB keretében elmehetek. Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza koponya MR témában

Tisztelt Kérdező!

Az MR leletéből idézett megállapításokkal kapcsolatban: a Virchow-Robin űrök nem kóros eltérések, hanem az erek lefutásának megfelelően az agyburkok helyi kis tágulatai, melyeket az "agyvíz" tölt ki. Ezek egyik típusos helye a lencsemag alatt van. Az életkorral fokozatosan tágulhatnak, ezért is lehet az Ön korában az a 6 mm-es képlet atípusosan tágult. Bizonyos betegségekben, kóros állapotokban érintettek lehetnek illetve megnövekedhetnek. Ön nem írja azonban, hogy más kóros eltérést találtak-e, illetve a tüdőembolia milyen kórképhez társult, így valószínűsíthető, hogy ezeknek az űröcskéknek nincs különösebb jelentőségük.

Az általánosan, fejfájás miatt végzett MR vizsgálattal a kis méretű hypophysist (agyalapi mirigyet) nem lehet pontosan megítélni, ahhoz nem alkalmaznak elég vékony szeleteket, ezért is írta a vizsgáló orvos, hogy „lehetséges" a microadenoma és vékony rétegű vizsgálata javasolt.

A microadenomák 1 cm-nél kisebb elváltozást jelentenek a hypophysisben. Ezeket pontosan megítélni valóban csak a hypophyis (vagyis a sella, a hypophysist magába foglaló agyalapi csontos képlet) célzott, kontrasztanyagos vizsgálatával lehet. Ismételt koponya MR vizsgálatnak nincs értelme ebből a szempontból.

A hypophysis mirigy leggyakoribb daganatai az adenomák, melyek jóindulatú elváltozások. Ezek közül vannak cystosus, folyadéktartalmú típusok is. Rosszindulatú tumor az agyalapi mirigyben igen-igen ritka, és nem cystosus jellegű. Ebből kiindulva nem látszik sürgősnek ez a vizsgálat. A hypophysis adenomák közül vannak, amelyek hormont termelnek, ezt laboratóriumi vizsgálatokkal lehet kimutatni. Nem egészen világos a kérdésből, hogy "ennek megfelelően laboreltérések is észlelhetők", ez az MR lelet része volt-e, vagy ettől függetlenül már megtörténtek ezek a hormonvizsgálatok. Ha kóros hormonértékek igazolhatók, keressen fel endokrinológust.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2011. március 12., 00:07; Megválaszolva: 2011. március 15., 22:41
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Koponya MR vizsgálat eredménye
Tisztelt Doktor Úr! Már 1 hónapja zsibbad a bal karom és bal lábam, háziorvosom és egy neurológus MR vizsgálatot kért scesozis multiplex...
Mr vizsgálat
Jó napot kívánok!szédülés és zsibbadás miatt mentem orvoshoz aki koponya MR-re küldött. Ez lett az eredménye: A supra- és infratentorialis külső...
koponya mr vélemény magyarázata
Tisztelt Fehér Gergely! Kérném az MR véleményt számomra elmagyarázni szíveskedjen. Közepes fokú microvascularis károsodás(Fazekas II) Atrophia...
Koponya MR
Kedves Doktor Nő/Úr! Meg szeretném kérdezni hogy az alábbiak mit jelentenek!? Supratentorialisan a frontalis lebenyek területén néhány 2-3 mm es T2...