Laesiok a fehérállományban

Kedves Bessenyei doktornő! Köszönöm a 2011-01-17-ei kérdésemre adott válaszát. Sajnálom, hogy nem ment át az MRI lelet. Röviden leírom: "Mindkét oldalon a kamraközeli fehérállományban discret focalis laesiok ábrázolódnak elmosódott kontúrokkal és multiplex megjelenéssel. A legnagyobb laesio jobb oldalon az occipitalis szarv fölött ábrázolódik 5 mm átmérővel, kontralateralisan kisebb további 3 laesio látható. Frontálisan ábrázolódik bal oldalon egy 3 mm-es laesio, és további laesiok mindkét oldalon kisebb átmérővel megfigyelhetők. A supraventricularis fehérállományban további jobb oldali kis focalis laesiok ábrázolódnak, ezek átmérői 1-2 mm nagyságúak. Infratentorialisan hasonló eltérések nem voltak kimutathatók." A neurológusom először félve mondta ki, hogy tudom-e, hogy ez SM, de aztán, hogy nem kell vele foglalkozni, sok ember agyában van ilyen. Válasza elbizonytalanított, nem győzött meg. Március 1-re kaptam új időpontot MRI-re (kontrasztanyagos vizsgálattal kiegészített SM protokoll szerinti kontroll) . Kérdésem az, hogy mi okozhatja a laesiokat, és az újabb MRI vizsgálattal mit tudnak még kimutatni? Köszönettel, Szilvia

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bessenyei Mónika válasza koponya MR témában

Kedves Szilvia!

Okozhatja ezeket a gócokat, melyek az idegpályák burkának károsodásából adódnak gyulladás, mely lehet SM-es vagy vasculitis (érgyulladás) miatti, de okozhatja keringészavar. A korából kiindulva inkább az első két lehetőség valószínű. Az MR-rel bizonyítani lehet, hogy alakult e ki újabb góc, nőtt e valamelyik vagy halmozza e a kontrasztanyagot, melyek a folyamat aktivitását jelenthetik. További, kiegészítő vizsgálatokra lehet még szükség. Beszélje ezt meg kezelőorvosával.

Kérdés: 2011. február 06., 19:02; Megválaszolva: 2011. február 10., 18:08
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Koponya MR és MRA vizsgálat...
Ez lehetséges nyelvsorvadás?
Jelezhetnek ezek valami komolyabb...
Lovas baleset után visszamaradt...