• Laesiok a fehérállományban

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Bessenyei doktornő! Köszönöm a 2011-01-17-ei kérdésemre adott válaszát. Sajnálom, hogy nem ment át az MRI lelet. Röviden leírom: "Mindkét oldalon a kamraközeli fehérállományban discret focalis laesiok ábrázolódnak elmosódott kontúrokkal és multiplex megjelenéssel. A legnagyobb laesio jobb oldalon az occipitalis szarv fölött ábrázolódik 5 mm átmérővel, kontralateralisan kisebb további 3 laesio látható. Frontálisan ábrázolódik bal oldalon egy 3 mm-es laesio, és további laesiok mindkét oldalon kisebb átmérővel megfigyelhetők. A supraventricularis fehérállományban további jobb oldali kis focalis laesiok ábrázolódnak, ezek átmérői 1-2 mm nagyságúak. Infratentorialisan hasonló eltérések nem voltak kimutathatók." A neurológusom először félve mondta ki, hogy tudom-e, hogy ez SM, de aztán, hogy nem kell vele foglalkozni, sok ember agyában van ilyen. Válasza elbizonytalanított, nem győzött meg. Március 1-re kaptam új időpontot MRI-re (kontrasztanyagos vizsgálattal kiegészített SM protokoll szerinti kontroll). Kérdésem az, hogy mi okozhatja a laesiokat, és az újabb MRI vizsgálattal mit tudnak még kimutatni? Köszönettel, Szilvia

        Dr. Bessenyei Mónika válasza a koponya MR témában

        Kedves Szilvia! Okozhatja ezeket a gócokat, melyek az idegpályák burkának károsodásából adódnak gyulladás, mely lehet SM-es vagy vasculitis (érgyulladás) miatti, de okozhatja keringészavar. A korából kiindulva inkább az első két lehetőség valószínű. Az MR-rel bizonyítani lehet, hogy alakult e ki újabb góc, nőtt e valamelyik vagy halmozza e a kontrasztanyagot, melyek a folyamat aktivitását jelenthetik. További, kiegészítő vizsgálatokra lehet még szükség. Beszélje ezt meg kezelőorvosával.


        Dr. Bessenyei Mónika
        neurológus

        Dr. Bessenyei Mónika
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. február 06., 19:02; Megválaszolva: 2011. február 10., 18:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés