Autoimmun betegség öröklődése

Jó napot kívánonk!

Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz, hogy férjem I.cukorbeteg. A családjában senkinek nincs cukorbetegsége még II. típusu sem. Nekem hálistennek nincs betegségem ezért gyermeket vállaltunk, de nyolc hónapos terhes voltam amikor férjemnél kiderült, hogy a cukorbetegség mellé társult Sclerosis multiplex (MRI arra utaló jel) a családban SM sincs senkinek megnéztük a családfát több generációra (4-5-re) visszamenőleg. A gyermekünk egészséges mint a makk most volt 1 éves. De félek, hogy a későbbiekben ne, hogy legyen valami baja. Meg szeretnénk második babát is. De nem merek, hogy nehogy örökődjön a betegségek főleg az SM. Ez lenne a kérdésem is, hogy a SM mennyire örökletes. Mert a neurologusunk azt mondta, hogy vírus fertőzés meg a cukorbetegség szövődménye és nem öröklődik. De több orvos véleményét szeretném megtudni csak a gyerekemről van szó. Válaszát előre is köszönöm.

 

WEBBeteg szakértő válasza sclerosis multipex témában

Kedves Kérdező!

Az SM olyan megbetegedés, melynek kialkulásáért többféle tényezőt tesznek felelőssé pl. öröklődő hajlam, környezti tényezők. A vizsgálatok azt mutatják, hogy azokban a családokban, ahol az 1., 2., 3. fokú rokonok között van SM beteg, minimálisan nő a kockázat az SM kialakulására az utódokban, mint azokban a családokban, ahol SM nem fordul elő. Egypetéjű ikreknél, ahol az örökítő anyag megegyezése csaknem 100 %-os, ott is csak 25 %-ban észlelték az SM kialkulását az ikerpár másik tagjában. Én úgy gondolom annak az esélye, hogy gyermekei SM betegek lesznek, minimálisan nagyobb, mint ha nem lenne SM beteg a családban. Ha ez nem nyugtatja meg Önt, keressen fel egy genetikai tanácsadást, ahol esetleg pontosabb választ kaphat kérdésére.

Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Mónika

Kérdés: 2009. február 13., 13:23; Megválaszolva: 2011. szeptember 05., 14:38
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
SM beteg lennék?
Üdv, Szorongásos tüneteim vannak több mint 10 éve. Pánikrohamok, amiket leküzdöttem, de az általános szorongas visszater. Sajnos hipochonder is...
SM terápiával kapcsolatos kérdés
Klinikailag izolált syndroma?
Tysabri
Sclerosis Multiplex-es beteg vagyok. Azt szereném kérdezni a Tysabri-n javit-e az állapotomon? Betaferont használok 1.5-éve de nem használt nekem.1.5...
Sclerosis multiplex és...
kérdésem az lenne hogy a betegségem következményeként vizeletcsepegést tapasztalok. A szteroidos kezelések után ez elmúlik majd ahogy romlik az...