Klinikailag izolált syndroma?

A Covid védőoltást (Sputnik) követően néhány percen belül rögtön elzsibbadt az állam, ami még hónapokkal később is elő-elő jött. A rossz közérzetem miatt a 2. oltást is néhány héttel később kellett beadni. Tünet még az oltás óta jobb oldali lábfájás ami szintén elő szokott jönni, egyre ritkábban már, de előjön még. Háziorvos allergiás reakcióra gyanakodott, de elküldött neurológushoz. Neurológus szakorvos kizárta, hogy ez az oltás miatt lehet ő rögtön rávágta, hogy ez kezdődő Sclerosis Multiplex, elküldött MR vizsgálatra, aminek megjött az eredménye; egyelőre itt tartunk. Kérném szépen a részletes (megnyugtató?) véleményét: Koponya MR, MRA vizsgálat, SM protokoll szerint natívan, iv. kontrasztanyag adásával: 7,5 ml Gadovist 1,0 mmol/ml A vizsgálat Philips Ingenia CX 1.5 T berendezéssel készült Szekvenciák: T2 TSE, DWI, SWI axialis, 3D FlAIR FS sagittalis, pre-postkontrasztos 3D T1 sagittalis síkú mérések készültek a koponya régiójáról. STIR coronalis síkú mérés az orbita régiójára. 3D TOF angiographia a Willisii körről. Anamnézis: Demyelinisatio? A kamrarendszer és az extracerebralis liquorterek szabályos tágasságúak, szimmetrikusak. A bal oldalon cerebellarisan, közvetlenül a kisagy hídkartól medialisan kb. 4 mm-es góc észlelhető. Egyebütt intracranialisan kóros jelintenzitás eltérés vagy acut ischaemiára utaló diffúziógátlás nem észlelhető. Haemosiderin depositio nem detektálható. A foramen magnum szabad. Az orbiták, a sella, a kisagy-hídszöglet és a craniocervicalis átmenet szabályos. A Willis-kör szabályos, kóros telődési többlet vagy hiány nem látszik. A postkontrasztos mérések alapján kóros kontrasztanyag halmozás nem látszik. Vélemény: Apró góc bal oldalon cerebellarisan a fentieknek megfelelően. Sclerosis multiplex feltételeit nem teljesítik, ettől függetlenül klinikailag izolált syndroma nem zárható ki. Aktivitásra utaló kóros kontrasztanyhag halmozás nem látszik. Cervicalis gerinc MR vizsgálat natívan, iv. kontrasztanyag adásával: A vizsgálat Philips Ingenia CX 1.5 T berendezéssel készült. Szekvenciák: T2, T1, STIR sagittalis, T2 TSE axialis, post-kontrasztos T1 FS sagittalis, axialis síkú mérések készültek. A craniocervicalis átmenet szabályos. A cervicalis lordosis íve kiegyenesedett. A csigolyatestek alakja és magassága normáli. A C3-C7 segmentumokban enyhe résszűkület, a discusok dehidrációja és előboltosulása látható. Egyértelmű durazsák vagy gyöki kompressziót okozó eltérés nem látszik. A gerincvelő kiterjedése és jelviszonyai szabályosak. Kóros kontrasztanyag halmozás nem észlelhető. Vélemény: Mérsékelt degeneratív eltérések a cervicalis gerincszakaszon egyértelmű durazsák vagy gyöki kompresszió nélkül. Aktivitásra utaló kóros kontrasztanyag halmozás nem látszik.

Dr. Fehér Gergely válasza sclerosis multipex témában

Kedves Kérdező!

Ennyiből nehéz véleményt mondani. Az biztos, hogy aggodalomra okot adó eltérést a leletekben nem látok, sclerosis multiplex ezek alapján nem igazolható. Mindazonáltal nem az MR-t gyógyítjuk hanem Önt, így javasolt a vizsgálatot kérő szakorvos felkeresése.

Üdvözlettel:

Fehér Gergely

Dr. Fehér Gergely
Kérdés: 2021. november 29., 14:42; Megválaszolva: 2021. november 30., 12:03
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
SM beteg lennék?
Üdv, Szorongásos tüneteim vannak több mint 10 éve. Pánikrohamok, amiket leküzdöttem, de az általános szorongas visszater. Sajnos hipochonder is...
SM terápiával kapcsolatos kérdés
Tysabri
Sclerosis Multiplex-es beteg vagyok. Azt szereném kérdezni a Tysabri-n javit-e az állapotomon? Betaferont használok 1.5-éve de nem használt nekem.1.5...
Autoimmun betegség öröklődése
Jó napot kívánonk! Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz, hogy férjem I.cukorbeteg. A családjában senkinek nincs cukorbetegsége még II. típusu...
Sclerosis multiplex és...
kérdésem az lenne hogy a betegségem következményeként vizeletcsepegést tapasztalok. A szteroidos kezelések után ez elmúlik majd ahogy romlik az...