Külső liquortér tágulat

Tisztelt Doktornő! Kislányunk 2022. március 28-án született egy hónapos koraszülöttként. Ez év májusában voltunk koponya ultrahangon, ahol kismértékű liquortér tágulatot állapítottak meg (3-4mm) . Júliusban az ismételt vizsgálaton kb. ugyanekkora volt a tágulat. Október 3-án voltunk ismételt vizsgálaton ahol már nagymértékű változást észleltek a frontális régióban 5-6 mm occipitalis irányban 10-11 mm-es. Nagyon megijedtünk az eredményektől mivel nem tudjuk, hogy ez mivel járat, vagy mi okozhatja. November végére kell ismételt kontrollra mennünk, de ugy érzem ez túlságosan távoli időpont (az előző két vizsgálat között romlott jelentően a helyezet) . Nem lenne szükséges hamarabb megismételni a vizsgálatot? Mit tudnánk még ezentúl tenni? Szükség lehet-e megelőző beavatkozásra? Kislányunk egyébként mosolygós, eleven, érdeklődő, nem érezni rajta, hogy gond lenne. Az ambuláns lap alapján: "Szimmetrikus hemisphaeriumok, norm. tágasságú és lefutású oldalkamrák, ép, megtartott helyzetu középvonali képletek, valamint III. és IV kamra. Az állományban kóros densitás-eltérés, ill. körülírt elváltozás nem látható. A külso liquorterek elozo alkalommal (07.18.) 4 mm-es tágulata fokozódott: a frontalis regioban 5-6mm-es subarachnoidalis tér ábrázolódik, occipitalis irányban haladva a tágulat 10-11mm-es. Az interhemisphaerialis fissura legnagyobb tágassága 13mm. Életkornak megfelelo gyrificatio.Vélemény: Koponya UH vizsgálata során az ismert külso liquortér tágulat fokozódását észleltük. Gyógypedagógus és konduktor bevonásával fejlodésneurológiai vizsgálata , szükség esetén követése javasolt! " Nagyon köszönjük!

Dr. Kerekes Éva válasza témában

Kedves Szülő! Az ultrahang ismétlések nincs értelme, mert az Önök leletében használt szakzsargon ellenére itt nem az agyvizet tartalmazó tér tágulatárol van szó, hanem az agyfelszin és a koponyacsont közötti távolság növekedéséröl. Ennek oka lehet az is, hogy a korábban egymásra csúszott koponyacsontok eltávololodtak egymástól. Az Önök orvosa fejlődésneurológia vizsgálatot javasolt, a kolléga egyértelműen tisztázza majd, hogy van-e ezzel teendő. Addig is derüs babázast kívánok!

Kérdés: 2022. október 05., 12:04 ;Megválaszolva: 2022. október 07., 15:27
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Epilepsziás görcsroham volt vagy...
Pszchiés betegség?
Radialis laesio
EEG Lelet értkékelése
Oxigénhiány