MR-lelet értelmezés

Tisztelt Doktor Úr! Tavaly végigjártam egy kivizsgálást hirtelen fellépő szédüléssel. A szédülés elhomályosult látással társult és utána kb 10-30 percnyi fülzúgással, de volt, hogy utána egy óráig nem hallottam rendesen a bal fülemre. Jártam fül-orr-gégésznél és neurológusnál is, de az MR leletem értelmezése elmaradt mert később jött meg, mint a kontroll időpontja. A fülzúgásra kaptam Betahistint, amit 3 hónapig kellett szednem, és mivel nem jutottunk semmire feladtam az orvoshoz mászkálást. Most viszont a kezembe akadt az MR leletem, aminek az értelmezésében segítséget szeretnék kérni. Folytatnom kelle a kivizsgálást, aggodódnom kellene a góc miatt? "A kamrarendszer középállású, szimmetrikus. A külső liquorterek szabályosak. A foramen magnum szabad. A perivascularis terek mindkét hemispheriumban tágabbak. Bal oldalon a putamenben 2 x 4 mm-es, T2 s. felvételeken hyper-, FLAIR felvételeken hypointenz góc látható, ami perinatalis eredetű lehet. Az agyállományban egyéb kórjelző értékű jelintenzitás eltérés nem látható. A belső hallójáratokban és a kisagy-híd szögletekben kóros terime nem észlelhető. Az intracerebralis artériákon érmalformáció, stenosis nem látható. Bal oldalon a sinus transversus, nem a sinus sigmoideus alig ábrázolódott, jobb oldalon anatómiai viszonyok. Vélemény: Bal oldalon a putamenben soliter, valószínűleg perinatalis állományhiány. Bal oldalon a sinus transversus és sinus sigmoideus hypoplasias. Az esetleges occlisio kizárására kontrasztanyagos vizsgálata javasolt."

Dr. Fehér Gergely válasza MRI vizsgálat témában

Kedves Kérdező! A koponya MR-en panaszokkal összefüggésbe hozható eltérést nem látok, a perinatalis állományhiány születéskori eltérésre utal, jelentősége feltehetőleg nincs. A leírt vénás eltérés leginkább alkati dolognak véleményezhető, az emberek többségében az egyik oldalai vénás rendszer vaskosabb, ennek sincs jelentősége. Összességében a leírás alapján az MR-en panaszaival összefüggésbe hozható eltérést nem látok. Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2022. június 17.

Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek

MR eredmeny
Tisztelt Doktor Úr, Szeretném a véleményét kérni az MR vizsgálat eredmenyemről, mert két het múlva lesz csak kontroll a neurologussal. Panaszaim, enyhe...
Egészségügyi maszk?
Üdvözlöm! MRI vizsgálatra készülök. Műfogsorom van, és úgy értesültem, hogy ki kell venni a vizsgálatnál. Használhatok e egészségügyi maszkot, azért, hogy ne...
MR vizsgálat és az Amalgám tömés
Kedves Doktor nő/ Úr! Az MR vizsgálatot befolyásolja-e az Amalgám fogtömés? Okozhat-e égési sérülést? Mivel, hogy azt olvastam, hogy fémek égési sérülést...
Fontos
T. Orvosok! Most megyek MRI vizsgálatra másodszor, szeretném megkérdezni, hogy, mennyire lehet veszélyes a kontrasztanyag? Pánikolós vagyok ezért fontos...
Látótér 3
Kedves Papp Júlia Doktornő! Ismét köszönöm segítőkész válaszát! Nem voltam még MRI-n, ami azt illeti csak egy hónap múlva van időpontom az endokrinológushoz...
Éjszakai kézzsibbadás