• nyelési panaszok

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Doktor Úr. Két éve diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, és Leiden mutációt heterozigóta típussal. A laboreredményemben az Anti TPO 1300 fölött volt és szelén tablettát javasolt az orvosom. Őszintén szólva engem nagyon lesúlytott lelkileg hogy beteg vagyok és utána kezdődtek a panaszaim, stresszeltem idegeskedtem és azt éreztem hogy a nyelés nehezebben meg. Nincs gombócérzés a torkomban a folyadékot is könnyel le tudom nyelni. A probléma a szilárd ételekkel van mert olyan érzésem van mint ha nehezebben indulna be a nyelési reflex csak rágom az ételt és lassan indul be a reflex. Viszont van még egy olyan probléma hogy a fogaimat sajnos el kellett távolítani pár évvel ezelőtt és teljesen fogatlan vagyok. Nem tudom hogy a teljes fogatlanság okozhat ilyen panaszokat hogy nehezebben nyelek? Mert a főtt ételek például főzelékek levesek vagy a puhább ételekkel semmi baj. De a kenyérfélékkel már nehezebb a helyzetem. Nagyon aggaszt ez a helyzet és hogy nehezebben nyelek az evés is egy szenvedés számomra mert sok ételt sajnos nem tudok megenni ezek miatt. Volt egy hasi műtétem is 2018 ban bélcsavarodás és vakbélműtét.A műtét után NG szonda volt levezetve a has tehermentesítése miatt amit szintén nehezen viseltem, és nem tudom de akkor az is zavart a nyelésben mert irritálta a torkomat. Elnézését kérem a sook kérdésért de nagyon el vagyok keseredve és félek hogy pszichésen lesznek a problémáim. Várom válaszát, véleményét Üdvözlettel Tamás

        Dr. Plósz János válasza a nyelészavar témában

        A nem megfelelő rágás önmagában is elegendő ok a nyelészavar létrejöttéhez. Mindenképp érdemes lenne rendezni a fogsort , mert jó eséllyel a nyelészavar is megoldódnak, ha kielégítően tudna rágni.


        Kérdés: 2020. január 24., 22:10; Megválaszolva: 2020. január 26., 12:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben: