Beszédzavar, MRA

Tisztelt Doktor Úr! Egy emésztőrendszeri gyulladás miatt hidegrázás, pulzusemelkedés, ingadozó vérnyomás alakult ki nagy kiugrásokkal, ami egymás után többször megismétlődött. A magas pulzust, a vérnyomás kiugrását érzékelhetően fokozta a pánik, ami ilyenkor elfogott, de nehéz megállapítani, hogy mennyivel. Véletlenszerűen beszédzavart és írási nehézséget kezdtem észlelni; nem jutottak eszembe szavak, adatok, elakadtam egy-egy mondatban, úgy éreztem, a kezem nehezebben engedelmeskedik az akaratomnak, mint kellene, remegő-rebbenő érzés volt. (Ezeket a panaszokat is fokozta a pánik, de nem tudom azt mondtani, hogy az okozta.) A panaszok rövid ideig tartottak, nem tudtam "produkálni" sem a háziorvosi vizsgálaton, sem a sürgősségin, ahová egy ilyen ijedtség után elmentem. Agykoponya natív angiográfiás MR készült, az eredményt bemásolom; EKG, szívultrahang, szívmarkerek nem mutattak ki kórosat. A nyaki erek ultrahangvizsgálata sem. MRA: Koponya MRI - ax. T2 , cor. FLAIR, sag. T1, ax.DWI, SWI, ax. T1, 3D SWAN, 3D TOF szekvenciák készültek. A középvonal helyzete megtartott. A külső és belső liquorterek norm. tágak. A kamrarendszer szimmetrikus. Az agyállományban kóros jelintenzitású terület nem látható. Diffúziós eltérés vagy hemosiderin lerakódás nem látható. A kisagy-hídszöglet szabad. A 7-es és 8-as agyidegek eltérés nélkül. A hypocampusok és az insularis cortex ép. A craniospinalis átmenet, valamint a chiasma területe eltérés nélkül. Az orrmelléküregek és a mastoid sejtek légtartóak. Az orbiták megjelenése szabályos. Az art. angiographyas képeken kóros nem detektálható. Vélemény: Organikus eltérés nem látható. Panaszait magyarázó eltérés nem ábrázolódott. Ilyen eredmények mellett mi okozhat hasonló panaszokat? Szükség van további vizsgálatokra? A sürgősségi leleten kimerültséget jeleztek a panaszok valószínű okaként, de én inkább a vérnyomás ingadozására gyanakszom. A magas pulzus azóta visszatért, ennek kivizsgálása folyamatban van, még fennálló gyulladást gyanítanak. A fenti neurológiai tünetek nem tértek vissza, mióta a gyulladás heveny szakasza elmúlt. Előre is köszönöm!

Dr. Fehér Gergely válasza Koponya MR lelet témában

Kedves Kérdező!

A koponya MR teljességgel negatív, semmiféle kóros eltérés nem igazolódott. A panaszok sem utalnak neurológiai megbetegedésre. Felmerülhet pszichés háttér is, bennem esetlegesen a pánikroham lehetősége is megfogalmazódott, de célszerű első körben belgyógyászati háttere kizárni.

Üdvözlettel:

Dr. Fehér Gergely

Dr. Fehér Gergely
Kérdés: 2022. január 18., 19:00; Megválaszolva: 2022. január 22., 15:47
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Kezdődő SM betegség jelei?
A 19 éves fiamnál csináltak MR vizsgálatot családon belüli stroke (apa esetében) és agyi aneorizma (testvér) halmozódás miatt. Erdmény:...
Koponya MR+angió vizsgálat eredmény
Tisztelt Doktornő! Több, mint 1 éve tartó enyhe fülzúgás és bizonyos helyzetekben észlelt enyhe egyensúly zavar miatt kértem koponya MR...
Mri lelet értelmezése
Tisztelt Doktorúr! Párom korábbi panasza miatt (homályos látás, látóideg gyulladás) , kérném a segítségét, a most készült Mri lelet...
MRI értlekmezés
Mr lelet véleményezése