Koponya MR+angió vizsgálat eredmény

Tisztelt Doktornő! Több, mint 1 éve tartó enyhe fülzúgás és bizonyos helyzetekben észlelt enyhe egyensúly zavar miatt kértem koponya MR vizsgálatot. Azért gyanakodtam egyensúlyzavarra, mert kb. 10 év kihagyás után tavaly kerékpározni szerettem volna, de nem tudtam egyensúlyban tartani. A vizsgálat és eredménye: Natívan T1 súlyozott sagittalis síkú, T2 súlyozott, SWI és DWI axialis síkú, valamint coronalis síkú FLAIR felvételeket készítettünk. 3D TOF MRA felvételeket készítettünk az intracranialis artériákról. Az intra - és extracerebralis liquorterek kp. fokban tágabbak. Frontobasalisan a középvonalban, axiális síkban mérve 2,4 x 2,4 cm²-es kerekded jelszegény képlet ábrázolódik a T2 súlyozott szekvencián, mely a FLAIR szekvencián is részben jelszegény, részben kp. jeladású, vertikális kiterjedése 13 mm. Az elváltozást mindkét frontalis állományban perifocalis oedema övezi kb. 13-15 mm szélességben. Az agyállományban egyéb érdemi eltérés nem figyelhetõ meg. A diffuziós sorozaton kóros jelnövekedés nem jött létre. Az SWI sorozaton vérzésre, éranomáliára jellemzõ jelmentes terület nem ábrázolódott. MRA felvételein aneurysma, érocclusio, szignifikáns stenosis nem látható. A jobb arteria vertebralis gracilis. A bal kisagy-híd szöglet területén a belsõ hallójáratba ívelõdõ gracilis érképlet az idegeket keresztezi. A craniocervicalis átmenet szabályos. A melléküregek és pyramis csontok légtartóak. A jobb sinus maxillarisban kb. 1,5 cm-es cysta látható. Vélemény: Atrophia cerebri et cerebelli. Meszes frontobasalis meningeoma, perifocalis oedemával. Neuro-vascularis keresztezõdés jele a bal kisagy-híd szöglet területén. Cysta sin. max. l.d. Kérdéseim: - A tünet oka egyértelműen a vizsgálati eredmény? - Orvosi szótár segítségével lefordítva úgy érzékelem, hogy nagyobb a baj, mint gondoltam. Létezik olyan terápia, amellyel az egészségromlás visszafordítható vagy megállítható? - Nem iszom, nem dohányzom, lehetőségekhez képest egészségesen táplálkozom, nem vagyok túlsúlyos, napi szinten aktív életet élek, szellemileg (agyilag) is folyamatosan "tréningezem", ezeket figyelembe véve mennyire súlyos a helyzet? Milyen ütemű romlás várható? Őszinte válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fehér Gergely válasza Koponya MR lelet témában

Kedves Kérdező!

A menigeoma alapvetően egy jóindulatú meszes eltérés, de néha nagyra tud nőni és panaszokat okoz. Azt javaslom, célszerű idegsebésszel konzultálni az Ön esetében. A többi leírt eltérésnek jelentősége nincs, a leírt ér és ideg kereszteződés (neuro-vascularis kereszteződés) azt jelenti, hogy egy érkacs érinti/eléri az adott agyideget, de ennek jelentősége igen-igen kérdéses, gyakran csak mellékellet (azaz nem tünetképző, nem okoz panaszát).

Üdvözlettel:

Dr. Fehér Gergely

Dr. Fehér Gergely
Kérdés: 2021. október 11., 22:58; Megválaszolva: 2021. október 14., 12:17
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Mri lelet értelmezése
Tisztelt Doktorúr! Párom korábbi panasza miatt (homályos látás, látóideg gyulladás) , kérném a segítségét, a most készült Mri lelet...
MRI értlekmezés
Klinikailag izolált syndroma?
Mini infarktus
Ön szerint ez probléma lehet vagy...