Kezdődő SM betegség jelei?

A 19 éves fiamnál csináltak MR vizsgálatot családon belüli stroke (apa esetében) és agyi aneorizma (testvér) halmozódás miatt. Erdmény: occipilatisan 2cm széles megcisterna magna van. Bal oldalon frontálisan a mély fehérállományban egy 3mm-es T2 ÉS FLAIR hiperintenz laesio van. Vélemény: apró vsz. vasc. eredetü fehérállományi demyelinizációs laesio bal frontálisan. Kérdésem lehet ez SM betegségre utaló jel? Édesapám 40 évig élt együtt ezzel a betegséggel!

Dr. Fehér Gergely válasza Koponya MR lelet témában

Kedves Kérdező!

Már több alkalommal is említettem ezen a fórumon is, hogy sosem az MR-t gyógyítjuk, hanem a beteget, az MR csupán kiegészítő vizsgálat. Ha az illetőnek panasza nincs, maga az MR lelet különösebb teendőt nem igényel. Hasonló eltérések vannak egyébként migrén, magasvérnyomás-betegség és cukorbetegség esetében is példának okáért. Egyébként sem a stroke, sem az SM nem örökölhető és az aneurysma családi halmozódása is nagyon ritka.

Üdvözlettel:

Dr. Fehér Gergely

Dr. Fehér Gergely
Kérdés: 2022. január 24., 06:19; Megválaszolva: 2022. január 26., 17:16
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Beszédzavar, MRA
Tisztelt Doktor Úr! Egy emésztőrendszeri gyulladás miatt hidegrázás, pulzusemelkedés, ingadozó vérnyomás alakult ki nagy kiugrásokkal, ami egymás...
Koponya MR+angió vizsgálat eredmény
Tisztelt Doktornő! Több, mint 1 éve tartó enyhe fülzúgás és bizonyos helyzetekben észlelt enyhe egyensúly zavar miatt kértem koponya MR...
Mri lelet értelmezése
Tisztelt Doktorúr! Párom korábbi panasza miatt (homályos látás, látóideg gyulladás) , kérném a segítségét, a most készült Mri lelet...
MRI értlekmezés
Mr lelet véleményezése