• Als, Sm vagy csak neuropátia esetleg stressz?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktor Úr/ Doktornő! 2 évvel ezelőtt mindkét lábfejemen megjelent egyfajta fonákérzés és zsibbadás, nagyon enyhe izomgyengeség, valamint kisebb izomgörcsök a vádlimban. Ezügyben háziorvoshoz fordultam, aki teljeskörű laborvizsgálatra küldött, viszont minden értékem rendben volt. Ezt követően jártam neurológusnál, aki ENG vizsgálatra küldött. Itt nagyon enyhe demyelinizátiós jellegű motoros neuropátiát diagnosztizáltak ko. n peroneusban. Később testszerte jelentek meg izomgörcsök. Aludni is nehezen tudtam főleg a vádlimban jelentkező görcsök miatt, emiatt Rivotrilt írtak fel, ami segített. A panaszaim továbbra is fennálltak, így továbbküldtek koponya Ct-re , lumbalis, thoracalis és nyaki gerinc MR vizsgálatra, de minden negatív lett. Ezután a szemészeti, illetve terheléses cukorvizsgálat is negatív lett. A neurológusom úgy engedett el, hogy próbálják meg csökkenteni az idegfeszültségemen. De a tünetek továbbra is fennállnak. A vizsgálatok óta eltelt egy bő év és az állapotom kis mértékben rosszabbodott. Mindkét lábamon izomgyengeség , illetve a lábfejemen lábujjmozgatási nehézség jelent meg. Főleg a vádlimban erős izommerevséget szoktam érezni, amit néha izomgörcsök követnek. Félek, hogy valami komolyabb autoimmun betegség állhat a tünetek mögött, de a vizsgálatok nem mutattak ki lényegében semmi kórosat. Így teljesen tanácstalan vagyok, hogy mi okozza a tüneteimet. Azt szeretném megtudni, hogy Ön, hogy látja, mi a legvalószínűbb betegség a leírás, illetve a leletek alapján? Kizárható-e például az Als vagy a szklerózis multiplex? Okozhatja-e a panaszokat esetleg gócbetegség vagy stressz? Továbbá az sem világos mit takar pontosan a demyelinizátiós jellegű motoros neuropátia és , hogy mi okozhatja ezt. Mellékletben küldöm az utolsó ambuláns lapomat, amin részletesen le vannak írva a vizsgálatok, illetve azok eredményei. Előre is köszönöm válaszát!

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a neuropathia témában

        Kedves Kérdező! Panaszai hátterének organikus kivizsgálása minden szempontból kielégítő volt,majdnem 100 százalékban negatív eredménnyel járt.Egyetlen kézzelfogható eltérést az ENG vizsgálat során találtak. Ha valóban fennáll neuropathia, akkor ezirányban lehet tovább lépni.Főleg igen ritka, enyhe tüneteket okozó genetikus eredetű neuropathia jöhet szóba.Mellesleg ennek kezelésére alkalmas szereket kapott.Jó lenne egy szakellátó helyhez fordulni, ahol izombetegségekkel foglalkozó specialisták dolgoznak,ott az ENG-EMG vizsgálatot meg kell ismételni, és határozott állást foglalni arról, hogy a betegsége hátterében van e neuropathiás komponens,fennáll e ilyen organikus ok, vagy az Ön esetében egy szorongásos betegség akadályozza a gyógyulást.Nem mellesleg ennek kezelésére is kapott már javaslatot. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: dr.Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2020. augusztus 28., 17:31; Megválaszolva: 2020. szeptember 01., 09:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: