• Lábzsibbadás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Körülbelül egy hónapja kezdődött a lábzsibbadós mizériám. A balatonról tartottunk hazafelé, mikor a vonatúton kicsit elülhettem a lábamat, és zsibbadni kezdett. A vasútállomástól hazáig a kocsiutat azt hittem végigrugdosódom, annyira kényelmetlen volt mindenhogy, és csak nem akart elmúlni a zsibbadás. Hazaérve, kimozogva a dolgot már nem zsibbadt. Aztán egyre többször éreztem újra. Leginkább akkor érzem, ha elfekszem (pl alváshoz), vagy ha ücsörgök. A jobb lábamban a térdemtől lefelé a lábszáramon át a lábujjamig végig zsibbad, és nem tudok tenni ellene semmit. Nincs szúró fájdalom, nincs feldagadás, nincs hőmérsékletváltozás a másik lábhoz képest, csak zsibbad. Ébredésnél nem szoktam érezni, illetve mozgás közben is csak nagyon ritkán. A munkám állómunka, egész nap sétálok vagy állok munkavédelmi cipőben, ami kényelmes, nem nyomja a lábam, nem fáj a lábfejem. Egyéb mozgásszervi fájdalmaimból viszont dunát lehetne rekeszteni. Kezdődő banyapúpom van, tengelyferdülésem és egyenes gerincem is, meg egy kis bokasüllyedésem. Gyakran fáj a hátam melltartópánt vonalánál, fáj a lapockáimnál, és a nyakamnál. Gyakran zsibbad a tarkóm, a fejbőröm, időnként szénsavbuborékos-érzésem van a nyakamban. Időnként kattognak a térdeim is, ez régi probléma. Ami új, az ez az egyre gyakoribb, egyre hosszabb ideig, sokszor órákig vagy egész napig tartó lábszárzsibbadás, az időnkénti bal melkasomon mindig egy adott pontban jelentkező késszúrászerű fájdalom ami néha végigfut a bal kezemen is, mindkét külső combomnál kb középtájon, mindig adott pontban jelentkező szúrkodás, zsibongás, és a jobb szemhéjam napok óta visszatérő, rövid ideig tartó rángása. Komolyan kezdek aggódni, és kezd idegesíteni, mi lehet ez a tüneteggyüttes. A háziorvoshoz több panasszal érkeztem egyszerre, elmondtam ezeket is, de csak egy 15 perces beszédet kaptam arról, hogy 168 cm-hez 85 kg túl sok, és hogyan kellene változtatnom az életminőségemen, hogy legalább 8-10 kg-ot lefogyjak. Reumatológiára, ortopédiára nem utalt be, a nyaki púpom elismerése után sem. Nem tornázom, nem sportolok, mert semmit nem merek szakember nélkül csinálni, nehogy még nagyobb kárt tegyek. A pár napja készült nagylaborom eredményei mindenben normális értéket mutattak, a TSH-m is jó volt. Szeretnék kezdeni magammal valamit, de leginkább ezzel a lábzsibbadással, mert ez borzalmas... Az internet ír mindenfélét, agydaganat, autoimmun betegségek, gerincsérv, idegsérülés, trombózis, cukorbetegség... Csak reménykedni tudok, hogy ezek közül egyik sem felelős a problémáimért. Nem dohányzom 2 éve, nem szedek fogamzásgátlót... Ön mit gondol, mit tehetnék, mire gyanakodhatnék? Köszönöm!

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a zsibbadás témában

        Kedves Kérdező! A lábzsibbadás hátterében alagút szindróma állhat,ennek kialakulása azért lehetséges,mert a perifériás idegtörzs lefutása során valahol összenyomódik.Ezt kétségtelenül okozhatja túlsúlyosság, mozgásszegény életmód. Ebben az esetben a súlycsökkentés,só és fűszerszegény diéta hatásos gyógymód lehet.Az alagút szindróma diagnózisa ENG,vagy UH vizsgálattal történik.Végső esetben az ideg sebészi úton történő felszabadítása is lehetséges. Minden jót kívánok.Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2020. július 27., 00:04; Megválaszolva: 2020. augusztus 01., 08:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben: