• Lelet

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Cím! Évek óta küzdök derék fájdalommal ! Minap voltam egy magán Mr vizsgálaton tegnap kaptam a leletet kézhez! Külföldön dolgozom ! Segítséget kérnek a lelet értelmezéséhez pontosan ! Mennyire nagy a baj hogyan tovább? Köszönöm előre is ! Klinikum/kérdés: Az anamnézisben jobb oldali fájdalom szerepel. Az ágyéki gerinc MRI vizsgálatát végeztük el a SIEMENS MAGNETOM AERA 1.5 T MRI berendezésenT1, T2 súlyozott és STIR sagittalis, T2 súlyozott coronalis, valamint T1, T2 súlyozott axialis mérésekkel a TH. XI és az S.II segmentum között. A lumbalis lordosis fokozott , közepes fokú balra convex scoliosis látható. A csigolyák magassága megtartott. A peremeken osteophyták láthatók. A zárólemezek hullámosak. A discusok jelmenete L4-5, L5-S1T2-STIR mérésen csökkent. Az L4-5 segmentumban jobb foraminalis protrusio látható,a neuroforamenek csontosan szűkítettek, a jobb L4 gyököt comprimálja. Az L5-S1 segmentum területén bal centrális 6x10 mm-es hernia látható, bal oldali S1 gyököt comprimálja és dislocalja. Dorsalisan az L4-5 segmentumban pontszerű T2 fokozott jelmenet látható, mely annulus fibrosus szakadásnak tartható. A conus normális vastagságú és jelintenzitású, az L1 szegmentum magasságában végződik. A canalis spinalis tágassága megtartott. A lágyrészek és a myelon területén eltérés nem mutatkozik. Vélemény: Spondylosis et scoliosis lumbalis Polydiscopathia Stenosis foraminalis. Modic II Protrusio disci intervertebralis foraminalis L4-5 , jobb L4 gyököt comprimálja. Hernia disci intervertebralis paracentralis L5-S1 l.s., bal oldali S1 gyöki compresszióval Székesfehérvár,2019.12.23. A leletezés monitorról történt. A vizsgálat elektronikusan rögzített. Távértékeléssel készült lelet, melyet a leletező radiológus szakorvos validált. A leletet az intézmény pecsétje vagy elektronikus aláírása hitelesíti.

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a ágyéki porckorongsérv témában

        Kedves Kérdező ! A jobb alső végtagi fájdalom hátterében az MRI vizsgálat által kimutatott LIV-V csigolya közti prockorong jobb oldali kitüremkedése, sérve áll, mely nyomja az L4 idegyököt.Ugyanakkor egy réssel lejjebb, az LV-SI csigolyák közt is van porckorong sérve, mely szintén nyomja az ideggyököt, nevezetesen az S1-et. Ez elméletileg bal oldali ischiás szerű fájdalmakat okozhat, a jövőben.Előfordulhat hosszabb időn keresztül panaszmentesség is. Fizikai kímélet, konzervatív terápia, komplex fizikoterápia eredményes lehet. Tűrhetetlen fájdalmak, mzgáskorlátozottság esetén műtét is szóba jön.A kezeléseket mindig személyre szabottan, az orvosával konzultálva kell eldönteni. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2020. január 03., 08:13; Megválaszolva: 2020. január 04., 09:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben: