• Gerincsérv

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Webbeteg Orvosa! Kb. 2 hónapja fáj a combom hátsó része, kb. 1 hete zsibbadás is jelentkezett a lábamban és az ujjaim hegyén. Ma MR vizsgálaton voltam, és nagyon megijedtem. Lelet: Lumbalis gerinc MR vizsgálat: ----------------------------------------- T1, T2 súlyozott és STIR sagittalis, T2 súlyozott coronalis síkú felvételeket készítettünk a Th.IX-től a sacrumig. T2 súlyozott axialis felvételeket készítettünk az L.I.-S.I. intervertebralis résekről. A gerinc íve diszharmónikus, a lordosis kiegyenesedett. A csigolyatestek magassága megtartott, a peremszélek megnyúltak. A discusok jelintenzitása a T2 súlyozott szekvencián csökkent. Az L.IV. discuson enyhe medialis protrusio látható, érdemi stenosis nélkül. Az L.V. discuson jobb mediolateralis kiszakadt hernia ábrázolódott, mely a gerinccsatornát jelentősen szűkíti, a jobb S. 1. gyököt comprimálja, deformálja. A conus medullaris az L l. csigolya magasságában végződik, jelszerkezete szabályos. Vélemény: ------------- Mérsékelt spondylosis. Polydiscopathia. Protrusio medialis disci L.IV. Stenosis canalis spinalis et hernia mediolateralis disci L.V. l.d., a jobb S.1. gyök deformálásával. BNO: M5190 WHO: 34924 Mit jelent ez? Mi a teendőm? Milyen kilátásaim vannak? Előre is köszönöm a választ!

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a ágyéki porckorongsérv témában

        Kedves Kérdező! Panaszát az ágyéki V. és a keresztcsonti I. csigolya közti porckorongsérv okozza, mely szűkíti a gerinccsatornát, és nyomja az ideggyököt. Ilyen esetben szóba jön a sérv műtéti eltávolítása, azonban konzervatív kezelés is eredményes lehet. Neurológus és idegsebész konzultáció dönti el, melyik a helyes választás. Természetesen a műtétbe a beteg beleegyezése is szükséges. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2019. szeptember 22., 22:17; Megválaszolva: 2019. szeptember 26., 19:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben: