• Fasciculatio, ALS, stressz?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő! 28 éves normál testalkatú férfi vagyok. A tüneteim 1 hete kezdődtek. Úgy ébredtem, hogy mindkét lábamban az izmok nagyon kötöttek, feszültek voltak. Terhelésre (lépcsőzés) hamar égni kezdenek és néha enyhe remegést is érzek bennük. Azonban a mozgástartomány minden irányban megtartott és különösebb gyengeséget sem tapasztaltam. Sajnos ezzel egy időben nagyon gyakori, látható fasciculátiók jelentkeztek testszerte, de főleg a vádlikban és a combokban bilaterálisan de megjelenésük teljesen véletlenszerű, csak néha, rövid időre korlátozódik 1-1 konkrét izomrostra folyamatosan. Mozgás közben nem érzem. Természetesen ez a tünet nagyon megijesztett, hiszen egyből ALS-re, vagy más MN betegségre asszociáltam. Neurológus fizikálisan megvizsgált, de nem talált semmi rendellenességet. Szerinte szorongásos eredetűek a panaszaim és nincs szükség EMG vizsgálatra. (A vizsgálat alatt sajnos egy darab látható rángásom sem volt.) Való igaz, nagyon stresszes 1 év áll mögöttem. Biztosított, hogy az ALS nem így kezdődik, mindig van más, jelentősebb tünet, mint például a klinikai izomgyengeség - a rángások csak később jelentkeznek. Ennek ellenére kértem időpontot EMG-re egy magánklinikán, mivel hallottam rémtörténeteket, ahol a fasticulatiok voltak az első tünetek. Sajnos a fasticulatiok azóta sem csökkentek, szinte folyamatosan érzem és látom őket főleg a lábaimon, az enyhe izommerevség és "sajgás" is megmaradt. Előfordul, hogy rövidebb-hosszabb időre elmúlnak. Nagyon aggódom. Vitaminokat, magnéziumot szedek, a vérképem is jó szokott lenni, de mindig csak a szérum szinteket nézték, az ionizált értékeket nem. CK értékem mindig jó volt, bár a tünetek óta nem volt laborom. Káros szenvedélyem (alkohol, cigaretta, kávé stb.) nincs. Kerékpározni szoktam, most 2 hete nem edzettem. Mi az Ön véleménye, tapasztalata ezzel kapcsolatban? Vannak a fasciculatioknak ALS-re jellemző tulajdonságaik? Az EMG biztonsággal ki tudja zárni az ALS-t? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Kerekes Éva válasza a Fasciculatio témában

        Tisztelt Érdeklődő! Az EMG biztosan ki tudja zárni az ALS-t. Reméljük, a neurológusnak igaza van. Látatlanban sajnos semmit nem tudok véleményezni. Az ALS nagyon ritka, és 40 éves kor körül kezdődik- én eddig csak három ilyen beteggel találkoztam. Az izomrángások viszont elég gyakoriak. Normális leleteket kívánok!


        Kérdés: 2019. december 15., 16:04; Megválaszolva: 2019. december 15., 20:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben: