• Agyödéma

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Az én problémám 2,5 éve kezdődött egy váratlan rosszulléttel (lezsibbadt az arcom, ujjaim, heves szívdobogás érzés, fura érzés a fejben) és ekkor jelentkezett először egy borzalmasan erős nyomó érzés a fejem tetején, mint ha folyton nagy légnyomásban lennék. Ekkor sürgősségi úton megvizsgáltak, nem találtak eltérést, két hét múlva jött az újabb rosszullét, ezzel a viselhetetlen nyomó, szorító fejfájással, mint ha az agyam sokszorosára dagadna és szűk lenne a hely. Alaposabb kivizsgálás kezdődött, vérvételek, gerincvíz vétel, szem vizsgálat. Minden negatív volt, egyedül kisebb-nagyobb eltérés a máj enzimeknél volt, de Legalon kúrát követően rendeződött. Itt megemlíteném, hogy biológusként laborban dolgozom. Ez a fajta fejfájás azóta se múlik. Tavaly egy neurológus doktornő a koponya MRI alapján figyelt fel arra, hogy szűkek a csatornácskák az elmondása alapján és egy kisebb fajta ödémát lát. Ekkor kezdtem el szedni a Humazolamidot, huzamosabb ideig egy szemet, majd felezve. A tünetek javultak, de nem szűntek meg. Sokszor a menstruációs előtt és alatti időszakban a legrosszabb, de máskor mindentől függetlenül nagyon fáj. Januárban derült ki, hogy zöldhályogom van, ezt Taflotan szemcseppel kezelik. Sajnos ez se jelentett megoldást a fejfájásomra, bár mint ha így is javult volna kicsit. Mostanság megint erősebben érzem ezt a nyomást a fejemben, kisugározva a tarkómba is, ilyenkor fáradt vagyok, nehezebben kapok levegőt, sokszor azt érzem menten elájulok, nehéznek, merevnek érzem a végtagjaim. Emiatt kértek CT vizsgálatot, ahol véleményezésben szűk külső liquorteret írtak le, más eltérést nem. A kérdésem tulajdonképpen az lenne, hogy mi állhat emögött, mitől alakulhat ki ödéma? A vesém korábban rendben volt, a GFR értékben van néha nagyobb eltérés. Ezen kívül sokszor nagyon alacsony a vérnyomásom (92/55). Az utóbbi pár hónapban csak fél Humazolamidot szedek. Milyen irányba lenne érdemes elindulni, hogy megtaláljuk a fejfájásom okát? Válaszát és segítségét előre is köszönöm!

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a tenziós fejfájás témában

        Kedves Kérdező! A szűk külső liquor tér nem azonos az oedemával. Ha Önnek agyoedémája lenne, az sokkal nagyobb problémát jelentene,az agynyomás fokozódásával járna, amihez sok egyéb súlyos tünet társul.Szerintem nem erről van szó. A fejfájás leírás alapjáén egyértelműen tenziós típusú fejfájás.Ebben az esetben a képalkotó vizsgálatok minden esetben negatívak.Ennek kezelése valóban nem fájdalomcsillapítóval, de egyéb feszültségcsökkentő gyógyszerekkel, antidepresszánsokkal lehetséges. A stressz okát jó lenne feltárni, és megszüntetni. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2019. szeptember 04., 18:29; Megválaszolva: 2019. szeptember 05., 11:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktor! Problémám, hogy másfél hónapja vissza-visszatérően szédülök, volt, hogy a fekvésen kívül semmi sem volt stabil több napig. Kaptam fülcseppet, antibiotikum kezelést, Betagent, és antihisztamint (gyulladt volt a jobb fülem, és...
        Kedves Doktornő! A kisfiamnál a születését követően oldalkamra tágulatot állapítottak meg, mely miatt rendszeresen járunk kontrollra. Szeretnem a véleményét kérni, hogy a megadott adatok alapján mi állapítható meg, mert az ultrahangot...
        Tisztelt DoktorÚr, Januári fejfájásom miatt most újbóli Mr vizsgálatra küldtek amelynek ími az eredménye. "Lefordítaná nekem Doktorúr, hogy mit is jelent ez. Köszönöm. Illetve mia teendő?! Köszönöm. Üdv Eredmény : A koponyáról axialis...
        Kedves doktornő.Nekem a kislányomról lenne szó.2019ben mütötték először kisagy daganattal.Akkor nem tudták kivenni az egészet,és elkezdet növekedni egy éven belül..Így 2020 februárban újra mütötték.Szövettan vizsgálata után kiderült...