Agyödéma

Tisztelt Doktornő! Az én problémám 2,5 éve kezdődött egy váratlan rosszulléttel (lezsibbadt az arcom, ujjaim, heves szívdobogás érzés, fura érzés a fejben) és ekkor jelentkezett először egy borzalmasan erős nyomó érzés a fejem tetején, mint ha folyton nagy légnyomásban lennék. Ekkor sürgősségi úton megvizsgáltak, nem találtak eltérést, két hét múlva jött az újabb rosszullét, ezzel a viselhetetlen nyomó, szorító fejfájással, mint ha az agyam sokszorosára dagadna és szűk lenne a hely. Alaposabb kivizsgálás kezdődött, vérvételek, gerincvíz vétel, szem vizsgálat. Minden negatív volt, egyedül kisebb-nagyobb eltérés a máj enzimeknél volt, de Legalon kúrát követően rendeződött. Itt megemlíteném, hogy biológusként laborban dolgozom. Ez a fajta fejfájás azóta se múlik. Tavaly egy neurológus doktornő a koponya MRI alapján figyelt fel arra, hogy szűkek a csatornácskák az elmondása alapján és egy kisebb fajta ödémát lát. Ekkor kezdtem el szedni a Humazolamidot, huzamosabb ideig egy szemet, majd felezve. A tünetek javultak, de nem szűntek meg. Sokszor a menstruációs előtt és alatti időszakban a legrosszabb, de máskor mindentől függetlenül nagyon fáj. Januárban, derült ki, hogy zöldhályogom van, ezt Taflotan szemcseppel kezelik. Sajnos ez se jelentett megoldást a fejfájásomra, bár, mint ha így is javult volna kicsit. Mostanság megint erősebben érzem ezt a nyomást a fejemben, kisugározva a tarkómba is, ilyenkor fáradt vagyok, nehezebben kapok levegőt, sokszor azt érzem menten elájulok, nehéznek, merevnek érzem a végtagjaim. Emiatt kértek CT vizsgálatot, ahol véleményezésben szűk külső liquorteret írtak le, más eltérést nem. A kérdésem tulajdonképpen az lenne, hogy mi állhat emögött, mitől alakulhat ki ödéma? A vesém korábban rendben volt, a GFR értékben van néha nagyobb eltérés. Ezen kívül sokszor nagyon alacsony a vérnyomásom (92/55). Az utóbbi pár hónapban csak fél Humazolamidot szedek. Milyen irányba lenne érdemes elindulni, hogy megtaláljuk a fejfájásom okát? Válaszát és segítségét előre is köszönöm!

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza tenziós fejfájás témában

Kedves Kérdező! A szűk külső liquor tér nem azonos az oedemával. Ha Önnek agyoedémája lenne, az sokkal nagyobb problémát jelentene, az agynyomás fokozódásával járna, amihez sok egyéb súlyos tünet társul. Szerintem nem erről van szó. A fejfájás leírás alapjáén egyértelműen tenziós típusú fejfájás.Ebben az esetben a képalkotó vizsgálatok minden esetben negatívak. Ennek kezelése valóban nem fájdalomcsillapítóval, de egyéb feszültségcsökkentő gyógyszerekkel, antidepresszánsokkal lehetséges. A stressz okát jó lenne feltárni, és megszüntetni. Minden jót kívánok. Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2019. szeptember 05.

Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek

Nyakmerevség
Tisztelt doktor Nő! Rendszeresen jelentkezik nyakmerevségem a stressz miatt. Sokszor elviselhetetlen mértékben, emiatt tanulási nehézségem és folyamatos...
Éjszakai kézzsibbadás
Pots vagy orthosztatikus hipotenzió
Fejfájás egy hónapja
Vascularis laesiok
Komoly agyrázkódás utáni teendők
Édesapám (68) két hete elájult, elesett, és beütötte a fejét, a CT eredményeit csatoltam. A baleset miatt nem emlékszik pl. a címére, és engem (a lányát)...