Rejtélyes szédülés - fejzúgás

Kedves Doktorúr/Doktornő! Több mint két éve szenvedek rejtélyes tünetegyüttessel együttjáró rohamoktól. 3-4 perc leforgása alatt a következő történik: hirtelen erős szédülés (körkörös, enyhíteni semmi nem tudja) , mely átcsap egy egyre erősödő fejzúgásba (itt már a szédülés enyhül) , ami a végtelenségig erősödik, szinte elviselhetetlen szintre, majd a jobb fülem hallásának kiesésével és éles sípolásával és süvítésével végződik. A roham intenzitása változó – volt már olyan erős, amikor azt éreztem, hogy a zúgásnak csak az „agyam szétrobbanása” fog végetveni, ugyanakkor az is előfordul, hogy annyira enyhe, hogy szinte csak a „háttérben zajlik” és közben tudom tenni a dolgomat. Körülmények: semmilyen előjele nincsen, semmihez nem köthető, bármelyik napszakban, bámilyen aktivitás-inaktivitás közben, gyakoriságát tekintve van, hogy heti 2-3 alkalommal, majd kimaradhatnak hosszú hetek akár hónapok, is, de mindig visszatérőek. Eddigi vizsgálatok: neurológia, egynsúlyi vizsgálatok - ezeken belül: kettő agyi MRI (a második célzottan a belső fül ereire): negatív; szemészet: negatív; fül-orr gégészet: negatív; nyaki UH: negatív; általános neurológia: negatív; egyensúlyi vizsgálatok: negatív. Közben a fogamzásgátló szedésével is leálltam a nőgyógyászom tanácsára, mert azt mondta, az okozhat érrendszeri problémákat. Semmilyen más gyógyszert nem szedek, fájdalomcsillapítokat gyakran. Orvosi gyanúk: mivel alapvetően gyakran szenvedek fejfájástól, és évekkel ezelőtt évi egy migrénem is volt, van egy olyan feltevés, miszerint a tünetegyüttest a migrénaura okozza. Másik eshetőség az atipusos meniere betegség, amit azért nem gondolunk, mert a szédülés csak az első a tünetegyüttesben és rövid ideig tart maga az egész roham. Harmadik lehetőség volt a belső fülnél az idegpáylák és erek egymásra gyakorolt nyomása: ezt a második negatív MRI zárta ki. Vérnyomásom általában inkább alacsony mint magas, azonban a pulzusom folyamatosan magas értéket mutat még nyugalmi állapotban is - ezen a területen nem történt kivizsgálás, mert semelyik orvos nem kötötte ehhez. Én magam mégis inkább valamiféle érrendszeri dologra gondolnék, vagy valami koponyaűri nyomásra (bocsánat nem vagyok szakember) , mert maga az érzés, mikor a roham kezdődik abszolút olyan, mintha valami hirtelen elzáródna a fejemben. Körzeti orvos annyit mondott, hogy ne foglalkozzak vele, ezzel együtt lehet élni. Engem viszont rendkívül nyugtalanít a dolog, mert félek, hogy ez valami komolyabb gond előjele is lehet akár - arról nem is beszélve, hogy bármilyen helyzetben rámtör a dolog, ugyan már megtanultam kordában tartani a koordinációmat közben (pl vezetés: () nem lehet tudni, hogy mikor lesz olyan erős, hogy gond lesz belőle. Nem tudom, hogy kihez fordulhatnék. Válaszukat előre is nagyon köszönöm

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza fülzúgás témában

Kedves Kérdező!

Epilepsziára gondolok, ezért EEG vizsgálat elvégzése javasolt.

Legjobb egy epilepszia centrumot felkeresni, ahol van tapasztalat az Önéhez hasonló ritka rohamtípusok kezelésében.

Minden jót kívánok. Üdvözlettel: dr, Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2018. május 18., 13:27; Megválaszolva: 2018. május 22., 06:49
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Gingko biloba javasolt-e?
Tisztelt Doktornő! Közel 3 hónapja szenvedek fülzúgástól. A fül-orr-gégész szakorvos javaslatára szedtem a Betahistin (16 mg, 3X1) tablettát 1...
Fülzúgás fülfájás
Üdvözlöm Dr nő Nekem már két éve zúg a fülem állandó jelleggel, és időnként fáj is bár nem állandó jelleggel.Ezt az okozta hogy túl sokat...
Fülzúgás, fejfájás oka
Tisztelt Doktornő/Doktor úr! 3-4 hete kezdődtek panaszaim, először fülzúgással, ami még most is tart és folyamatos. Voltam fül-orr gégészeten...
gyógyszer-mellékhatás
Tisztelt Doktornnő! Fülzúgásra és csigolyabántalmakra, reumatikus fájdalmakra a köv.gyógyszereket irták fel. Cognit, Arlavert, Zadex...
Pulzáló fülzörej fekvő helyzetben
Kedves Doktornő (Úr)! 42 éves nő vagyok, kb. 6 hete éjszakánként pulzáló jellegű fülzörej kínoz, kizárólag fekvő helyzetben. A zörejt a...