Pajzsmirigy gond?

Üdvözlöm! Segítségét kérném, hogy Ön szerint szükséges-e bármilyen irányba elindulnom kivizsgálásokra. Sajnos szorongásos hipochonder vagyok és ha valamit a fejembe veszek, akkor nagyon nehezen zökkenek ki. Kérem, hogy a tüneteimre egyenként reagáljon, hogy mit tegyek velük kapcsolatban, köszönöm! A fülem októberben elkezdett csengeni, azóta ezt figyelmen kívül tudom hagyni, akkor cavington, betahisztin szedés volt, és az utóbbi időben fülzúgás váltotta fel, ami néha már nagyon zavaró. Próbáltam a nootropil infúziót is, sajnos 3 nap után abba kellett hagynom betegség miatt. Folyamatos felsőlégúti betegségeim vannak, a fül orr gégész által javasolt orrbefogás és levegőfújás módszert alkalmazom és olyankor recseg a fülem. A fülzúgás akkor a legerősebb, ha fekvő helyzetből felállok, vagy ülve. Fekve kevésbé érzem. Ha fújom a levegőt belül befogott orral, utána fél-1 percig nem zúg, majd megint visszajön. Koponya MR 2021.májusban volt - Ön szerint kellene ismételni? Google természetesen agydaganattal fenyeget...Ön szerint mit kellene még tennem? Lassan fél éve van ez... A másik problémám, hogy 1 éve a csatolt lelelet kaptam kézhez, mely alapján az endokrinológus semmilyen további kivizsgálást nem javasolt. Mostanában érzem, hogy nyilallgat a pajzsmirigyem környékén - mivel ez 1 éve rendben volt (minimálisan inhomogén volt) , ezért felmerülhet, hogy megint meg kell nézetnem, mert kialakult valamilyen betegség? Járok pszichoterápiára, mert a pszichém állapota sem túl jó, és emiatt sem tudom figyelmen kívül hagyni a tüneteim, melyek közül a fülzúgás a legzavaróbb. Köszönöm előre is!

Dr. Szabó Zsuzsanna válasza fülzúgás témában

Tisztelt Kérdező!

A fül-orr-gégészeti panaszok miatt javasolnék egy kontroll vizsgálatot, esetleg egy másik szakorvosnál.

A Nootropilos infúziós kúra hasznos lenne, ha nem allergia miatt szakadt félbe a kezelése, Illetve a Betahistin kúra is egy hosszabb folyamat, egy doboz nem mindig oldja meg a panaszokat, többen tartósan is szedik akár, illetve sajnos ismert az is hogy valakinek tartósan is fennmaradhat ez a panasz.

A laborvizsgálatot ismételném, hiszen egy éve volt, és vannak rajta olyan értékek, amelyeknek a kontrollja javasolt, májfunkciók, vérkép, vas, transzferrin. A lelet alapján egy kezdődő még kompenzált vashiány, vashiányos vérszegénység is felmerülhet akár, mivel a vas és a transzferrin az alsó határon van, és a vashiányos vérszegénység is okozhat akár fülzúgásos panaszokat, bár az egy évvel ezelőtti laboron ezek az értékek még rendben voltak, de amint írtam alsó határon. Tehát egy kontroll nem ártana mielőtt ezt kimondjuk, mivel ez egy évvel ezelőtti eredmény, és azóta változhatott mindkét irányba, viszont egy vaspótlás akár enyhítheti is a panaszokat, ha igazolódik ez mint kiváltó ok. A pajzsmirigyfunkciós értékek mind rendben voltak ezen a laboron, a nyakon számos olyan anatómiai képlet van ami a panaszait okozhatja, elsősorban fizikális vizsgálat lenne az elsődleges, a fül orr gégész ezt is meg tudja vizsgálni, de akár a háziorvosa is első körben, illetve mindketten irányítani tudják endokrinológushoz, ha indokoltnak látják.

A pszichoterápia pedig mindenképpen egy nagyon jó segítség, ha még nem tette, érdemes lenne a szomatikus/testi panaszait bevinni a terápiára is, és megnézni milyen lelki folyamatok, korai mintázatok állhatnak a szomatizációs panaszok hátterében, hiszen ha jól értem a fülzúgásos panaszai stresszre rosszabbodhatnak.

Mielőbbi jobbulást kívánok!

üdvözlettel Dr Szabó Zsuzsanna

Kérdés: 2022. március 31., 17:51; Megválaszolva: 2022. március 31., 22:38
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
DHEA szulfát alacsony
Tisztelt Doktor Úr/Nö! 20 éves lányomnak alulműködik a pajzsmirigye, ezért időnként ellenőrző vérvételre küldik. Most az alábbi labort...
Nyaki ultrahang vizsgálati eredmény
Tisztelt Doktornő! Szíveskedjen Férjem pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatát kielemezni! 69 éves , 2 hónapja magas vérnyomással kezelik. Mennyire...
Javasolt-e valamilyen férfi hormon...
Pajzsmirigy gyulladás ultrahangon...
Pajzsmirigy biopszia lelet...