Pulzáló fülzörej fekvő helyzetben

Kedves Doktornő (Úr)! 42 éves nő vagyok, kb. 6 hete éjszakánként pulzáló jellegű fülzörej kínoz, kizárólag fekvő helyzetben. A zörejt a jobb fülemben jobban hallom, mint a balban. A zörej abbamarad egy idő után, ha felülök, vagy ha fekvő helyzetben erősen megnyomom a nyakam jobb oldalát egy ponton. A hang egy autódudához, vagy szilveszteri trombitához hasonlít a legjobban, ami a szívdobbanásaimmal megegyező ritmusban szól. Tehát nem zúgásról van szó. Fontos, hogy csak fekvő helyzetben jelentkezik, és leginkább akkor vált hangosra igazán, ha kezdek elaludni, elernyedni. Amikor csak fekve tévézek, akkor nem hallom, vagy csak nagyon halkan. Megfigyeltem, hogy a dohányzás, az alkohol és a túl sós ételek fogyasztása után nagyon erőssé válik a pulzáló hang, és egész éjszaka makacsul kitart. Talán van jelentősége, ezért megemlíteném, hogy kb. a fülzörejes panaszaimmal megegyező időben jelentkezett nyakfájás, vagy inkább gyengeség érzés, olyan, mintha nagyon nehéz lenne a fejem. Trauma, baleset nem ért. Nyaki ultrahangon nem találtak problémát, negatív leletet kaptam. Inzulinrezisztenciára szedek napi 3x850 mg Adimetet, diétát ímmel-ámmal tartom, túlsúlyos vagyok, derékfájással küzdök. Hat hete nem dohányzom, azelőtt heti egy doboz volt az adagom. Alkoholt alkalmanként fogyasztok, 1-2 pohár bort vagy sört, mondjuk havonta egyszer. Alkalmanként sportolok, ha van kedvem, akkor kocogok, vagy biciklizek. Számítógép előtti ülőmunkát végzek. A fülzörejen kívül semmilyen más tünetem nincsen, nem szédülök, nem zsibbad semmim, nem fáj a fejem. Az idegességen és a kialvatlanságon kívül, amit ez a furcsa panasz okoz, semmi bajom nincsen. A háziorvosom nap 0.5 mg Frontint írt fel elalváshoz, ami elég sokat segít, de a problémát nem oldja meg. Ezt a gyógyszert mihamarabb szeretném elhagyni. Az alábbi vizsgálatokon vettem részt: - Fül-orr-gégészet: fülvizsgálat, nincs zsírdugó a fülemben, és mindent rendben találtak. - Nyaki röntgen: kiegyenesedett nyaki lordosis, a fülész szerint ez nem lehet az oka a fülzörejnek - Nyaki UH: minden rendben, negatív! - Hallásvizsgálat: nem állapítottak meg halláscsökkenést - Laborvizsgálaton ez a két érték volt tartományon kívül: LDL koleszterin 2.75 mmol/l, szérum Ca 2, 10 mmol/L - rendelőben mért vérnyomás: 134/104. Otthoni éjszakai mérések a fülzörej alatt: 93/70 és 111/80 között. Ezeket a méréseket 4 óra időintervallumban végeztem el. Négy napon át napi többször mértem vérnyomást, amit vezettem is, egyszer sem volt kiugróan magas, és szinte sosem volt 110-nél magasabb az első érték, és 85-nél magasabb a második érték. - koponya CT: negativ intracranialis status, panaszai alapján koponya MRI vizsgálat elvégzése mérlegelendő. Fentiek és a tüneteim alapján úgy érzem, hogy nem fül eredetű, és nem is pszichés eredetű ez a probléma, hanem valahol a nyak területén van a gond. Emiatt is elkerülném a koponya MRI vizsgálatot, és azért is, mert kicsit félek tőle. Sajnos napközben nem tudom “produkálni” a tüneteket, hogy úgy vizsgáljanak meg, mert ahhoz, hogy előjöjjön a zörej, kell egy tíz-húsz-harminc perc fekvés. És előfordult már, hogy 1-2 éjszaka nem is jelentkezett, vagy nem vettem észre, mert be voltam altatózva. Milyen vizsgálatot javasolna a nyaki UH-n kívül (amit már elvégeztek, és negatív lett) , ami kimutathatná a problémát? Okozhat-e ilyen panaszt az, hogy izomgörcs van a nyakamban, vagy rosszul fekszem, hogyan lehetne ezt kimutatni? Létezik olyan érszűkület, ami fekvő helyzetben produkál csak tünetet? Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza fülzúgás témában

Kedves Kérdező!

Feszültebb időszakokban, főleg nőknél, gyakran fordul elő, hogy este lefekvés után a szívdobbanásukkal szinkron, surranó hangot hallanak a fülükben. Emögött legtöbbször a kivizsgálás nem mutat semmi kóros elváltozást. Az Ön esetében a helytelen táplálkozás, dohányzás szerepet játszhatott a tünetek kiváltásában. Mint írja, a panaszai hat hete kezdődtek, és a dohányzást is hat hete hagyta abba. Én látok összefüggést a kettő közt.Önnél tipikus a tyúk, vagy a tojás esete. Mi volt előbb? Az idegesség és kialvatlanság, vagy a fülzúgás?

Azt javasolom, a gyógyszert még ne hagyja abba, végezzen rendszeresen nyakizom lazító tornát, táplálkozzon egészségesebben, vérnyomását éjszaka ne méregesse.Panaszai hamarosan el fognak múlni.Levele végén feltett kérdéseire a konkrét válaszom, hogy nem létezik.

Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr. Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2016. augusztus 31., 08:15; Megválaszolva: 2016. szeptember 06., 06:46
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Gingko biloba javasolt-e?
Tisztelt Doktornő! Közel 3 hónapja szenvedek fülzúgástól. A fül-orr-gégész szakorvos javaslatára szedtem a Betahistin (16 mg, 3X1) tablettát 1...
Fülzúgás fülfájás
Üdvözlöm Dr nő Nekem már két éve zúg a fülem állandó jelleggel, és időnként fáj is bár nem állandó jelleggel.Ezt az okozta hogy túl sokat...
Rejtélyes szédülés - fejzúgás
Kedves Doktorúr/Doktornő! Több mint két éve szenvedek rejtélyes tünetegyüttessel együttjáró rohamoktól. 3-4 perc leforgása alatt a következő...
Fülzúgás, fejfájás oka
Tisztelt Doktornő/Doktor úr! 3-4 hete kezdődtek panaszaim, először fülzúgással, ami még most is tart és folyamatos. Voltam fül-orr gégészeten...
gyógyszer-mellékhatás
Tisztelt Doktornnő! Fülzúgásra és csigolyabántalmakra, reumatikus fájdalmakra a köv.gyógyszereket irták fel. Cognit, Arlavert, Zadex...