Izomrángás

Tisztelt Doktornő! Segítséget szeretnék kérni A betegségem kialakulása a következő: Tavaly szeptember 5.én jobb combom a térdhajaltnál hirtelen megfájdult, ami nem múlt el éjszaka sem. Másnap napközben teljesen megszűnt, de estére újra előjött, sőt a másik lábam combjába is elkezdődött a fájdalom. Aztán a jobb és bal alkarom is tompán fájni kezdett, két óra múlva pedig hidegrázásom volt, remegtem és belázasodtam (38, 9 c) . Reggelre a láz megszűnt, de az izomfájdalmak megmaradtak. Az alkarom annyira begyulladt, hogy az ujjaimat szinte alig bírtam behajlítani, fogni csak nehezen tudtam velük. Ekkor elmentem a háziorvoshoz, aki megvizsgált és egy algopyrin injekció után hazaküldött pihenni. 2 nap múlva visszamentem, hogy továbbra sem szűnt meg az izomfájdalom az alkaromban, ekkor beutalt a neurológushoz. Másnap elmentem az ideggyógyászhoz, aki megvizsgált, megnézte a reflexeimet azután CK labor-t csináltatott, ami 290-es érték lett. Azt mondta ezzel nem kell foglalkozni és az izomfájdalmak sem neurológiai jellegűek elmúlik, valószínű coxsackie vírus okozta. 3 nap múlva teljesen elmúltak a panaszaim, aztán 10 nap múlva egy szörnyű hasfájás és hasmenés tört rám, több órán keresztül szenvedtem, vert a víz és majdnem elájultam. Fél nap alatt elmúlt, de 2 napra rá, a jobb bicepszembe jött a furcsa kezdődő erőtlenség érzés. Aztán izomfájdalom, ami újra előjött a combjaimban is. Pont nyaralni voltam, de ahogy hazajöttem visszamentem a neurológushoz, ismét megvizsgált. Mondtam, hogy az eddigiekhez képest volt olyan, hogy rövid hajolgatás után a bal combomat sokkal gyengébbnek éreztem, azután izomfájdalmam lett, izomlázszerű érzés. Valamint újabb tünetek is lettek, apró izomrángások a bal és a jobb combomban, lábszáramban. Azóta túl vagyok rengeteg laborvizsgálaton, CK érték normális ellenőrzéskor. Tavaly októberben egy ENG/EMG vizsgálatom volt, mindkettő negatív lett. Az EMG vizsgálatot több tűállásból mindkét vádlimban elvégezték, de a doktornő azt mondta, hogy több izmomat nem szúrja meg mert felesleges. Ez egy ideig megnyugtatott, de a tüneteim továbbfejlődtek. A vádlimban továbbra is megvan az apró izomrángás, de azóta már szinte testszerte van. Néha ha használom valamelyik izmom utána apró rándulás következik. A jobb combomban pedig feszítés után nagyobb rángás történik szinte mindig ugyanabban az izomban. Idén januárban egy másik neurológus orvos készíttetett néhány vírus tesztet, ezek eredménye a következő lett: Cytomegalovirus (CMV) IgG/ELISA 1.266 / pozitív / Primer Cytomegalovírus fertőzést átvészelt. IgG maradványantitest. / Cytomegalovirus (CMV) IgM / ELISA 0.033 / negatív / / Epstein-Barr vírus nukleáris antigén (EBNA) IgG/ELISA (Siemens) 62.000 / pozitív / Primer EBV fertőzést átvészelt. IgG maradványantitest. Epstein-Barr vírus VCA IgG/ELISA (Siemens) 51.800 / pozitív / / Epstein-Barr vírus VCA IgM/ELISA (Siemens) 0.015 / negatív / / Epstein-Barr vírus IgA / ELISA 0.037 / negatív / / Varicella-zoster vírus IgG / ELISA 0.687 / pozitív / Varicella zoster átvészeltség vagy vakcináltság, IgG maradványantitest. / Varicella-zoster vírus IgM/ELISA 0.068 / negatív / / Szerológiai megjegyzés Vizsgálat eredménye Ezután azt a véleményt mondta, hogy bizonyított a vírus fertőzés, ami okozhatta az idegrendszer izgatottságát, érzékennyé válását. Várjak, mert idővel a tüneteknek szűnniük kell.Ez egy hónapja volt. Az lenne a kérdésem, hogy valóban okozhatja-e ezt a vírus maradványa, vagy az immunrendszerem folyamatosan küzd a maradványai ellen. Sajnos október óta rettegek attól, hogy ez egy kezdődő ALS. Folyamatosan sportolok, heti kétszer focizok, 1 hónapja könnyen lefutottam 7 km-t egyhuzamban. Egy hete felsétáltam egy 1000 méter magas hegyre is. Mégis úgy érzem, mintha statikus terhelésnél, például ha a combjaimra támaszkodok és percekig megfeszítem akkor sokkal hamarabb elfárad mint korábban. Ha fekvőtámaszt csinálok, akkor 3*20 után már nagyon fáradtnak érzem az izmaimat, és apró remegés/gyengülés érzés lesz bennük ha a kezemet utána terhelem. Ezeket korábban nem figyeltem meg. Sokszor hirtelen fellépő de elviselhető fájdalom jelentkezik a nyakamban az egyik izomnál ami nyelés közben fájdalmas, majd néhány nap múlva ez a fájdalom a talpamban jelentkezik, aztán néha combhajlítómban. És vannak olyan nap amikor szinte alig érzek izomrángást fájdalmat, aztán hirtelen mintha egy roham jönne napokig újra jönnek a tünetek.Néha a nyelvem is megrándul, a nyeléssel, beszéddel nem volt problémám. Ön szerint valóban van arra esély, hogy ez majd egyszer ahogy jött elmúlik? Vagy lehet kezdődő ALS, a korábbi negatív EMG vizsgálat ellenére? 6 hónap után már jelentkezne klinikai gyengeség, vagy van aki szépen lassan gyengül csak? A családban nem volt neurológiai vagy immun beteg. Pszichológushoz is járok (eddig még nem sok eredménnyel) , mert nagyon nehéz ezeket a tüneteket elfogadnom, mindig ha van egy új tünet visszatér a rettegés a betegségtől. Köszönettel L

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza izomrángások témában

Kedves Kérdező!

Nagy valószínűséggel 2015. szeptemberében vírusfertőzésen esett át. A magas láz, izomfájdalmak tipikusan erre utalnak. A neurológiai vizsgálatot követően meg is gyógyult.

A hasmenés ugyancsak valamilyen fertőzés, vagy egyszerű gyomorrontás miatt is lehetett. A baj az, hogy valamilyen okból kialakult Önben a szorongás, és főleg egy izombetegség irányban konkrét irracionális félelemmé, fóbiává alakult át. Mindez annak ellenére, hogy mind a CK, mind az EMG-ENG vizsgálata negatív volt.Ha lennének valódi izomfasciculációk, amiket Ön rángásnak él meg, ezt elektrofiziológiai vizsgálattal ki lehetne mutatni.

Jelenlegi állapota az Ön megfogalmazását használva, - mely pontos leírása a helyzetnek, -rettegés a betegségtől. A tüneteit nem kell elfogadni, de a pszihés eredetét igen.Gyógyulásához nem elég a pszihológiai kezelés, megfelelően beállított gyógyszerek bizonyára szüntetni fogják panaszait, és végleges gyógyulás is lehetséges.

Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2016. március 03., 11:34 ;Megválaszolva: 2016. március 04., 06:05
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Izomrángás
Tisztelt Doktor úr! Problémám, hogy testszerte izomrángásokat érzek magamon március óta.Hol kevesebb hol több van.Mitől lehet ez? Az elvégzett...
Szülés után neurológiai...
Tisztelt Dr! 2 hónapja szültem-első gyermek-terhességem zavartalan volt, 41.-ik betöltött héten indított szülésem volt.Szülés alkalmaval...
Arc rángatózás
A jobb szemem körülbelül két hete elkezdett rángatózni. Napi szinten többször, apró rángatózások fordulnak elő de ez sokszor akár perceken...
neurológia betegség
Tavaly augusztusban a bal kézfejen izomrángásokat vettem észre. A hüvelykujj és a mutató ujj között. Ami jelenleg mindkét talpamon, vádliban meg...
Porckorong probléma, ALS, esetleg más
Kedves Doktor Úr/Nő! 3, 5 hónapja kezdődtek a gondok. Egyik délután elkezdett szúrni a mellkasom. Így utólag ezt rendkívül túlreagáltam. 3...