Lehet SM tünet?

Tisztelt Doktornő! Egy éve jelentkeznek gyengeséggel és fáradékonysággal járó tünetek. Van hogy pár napig nehezen tudok járni olyan gyengének érzem a lábaimat. Ez járás közben rosszabbodik, pihentetve picit jobb lesz. Kétszer éreztem olyat is fekvő helyzetben, mintha hullámozna a lábam. Ezen kívül hirtelen fáradtság jön rám. Ezek a panaszok napokig tartanak aztán van hogy hetekig semmi bajom. Nagyon ijesztő tud lenni. Lehetnek SM tünetei? Amúgy magasvérnyomás beteg vagyok. Szedek rá Egiramlont kb. másfél éve. De azóta mérem és mindig 125/75 körül van. Ön mit javasol?

Dr. Kerekes Éva válasza Lábgyengeség témában

Tisztelt Érdeklődő!

Nem, az SM egyáltalán nem így zajlik. Ilyen panaszokat tipikusan a érszűkület okoz, igaz 30 évesen egy nem cukorbetegnél ez nagyon korai, de előfordult egy veleszületett hajlamnál az érszűkületre (Burger-kór) , valamint erős dohányosnál.

30 évesen állhat a lábgyengeség mögött veleszületett genetikai betegség is (myopathia vagy neuropathia) , ezen betegségek egy része csak 30 körül okoz panaszokat. Gerincbetegség is okoz ilyesmit, de az tipikusan fájdalommal jár.

Mindenképpen a háziorvoshoz kell fordulni, aki kitapintja a láb ereiben az áramlás, és gyorsan ki tudja zárni az érszűkületet. Ha objektívnek ítéli meg a panaszait, akkor beutalja neurológiai szakrendelésre. Érdemes kivárni a kapott időpontot, mert ezek a betegségek igen bonyorult és nehezen elérhető vizsgálatokkal diagnosztizálhatóak, magánrendelésen ezt nem tudják megoldani, vagy több százezres nagyságrendű árat kell fizetni a vizsgálatokért.

Gyógyulást kívánok.

Kérdés: 2016. február 05., 22:21 ;Megválaszolva: 2016. február 06., 11:51
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
EEG Lelet értkékelése
Oxigénhiány
Ajánlás kérése
MR vizsgálat kiértékelés
Lüktető fejfájás egy pontban?