• Térd-combhajlító-fenék-farokcsont fájdalom, lábszár zsibbadás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő! A segítségét szeretném kérni a következőben: Két év rendszeresen futok, az idei év áprilisától heti 30-40 km-t. 2015.07.17-én futóedzés közben a bal térdem hátsó részén egy ütésszerű fájdalom ért, mintha hátulról belerúgtak volna. Nem dagadt be, nem látszódott kívülről semmi elváltozás. Pár órával később a térdem külső része kezdett fájni. 1 hétig pihentettem, majd újra elkezdtem futni. Futás közben fájdalmat éreztem, ezért abbahagytam. Elmentem orvoshoz, ahol térdröntgen és térd ultrahang készült. Az ultrahang kimutatta, hogy egy korábbi részleges szakadás (nem emlékszem mikor történhetett, mert nem fájt) következményeként a biceps ín tapadás fölötti szakaszon elvékonyodás látható.. Valójában az elején meg sem tudtam mondani, hogy hol fáj, mert éreztem a fenekem alatt, a combhajlítómban, a térdem külső részén a kellemetlen érzést, fájdalmat. Kaptam gyulladáscsökkentőt, de nem változott semmi. Visszamentem az orvoshoz, kérdezte, hogy szokott e fájni a derekam, mondtam, hogy időnként szokott, de nem jellemző. Elküldött gerinc röntgenre: A lelet: A D-L átmenetben minimális jobbra konvex scoliosis. S.1. csigolya részlegesen lumbalizált, hátsó íven spina bifida. Az L-S átmeneti rés dorsalisan kissé szűkebb. Kezdődő L.5. discoapthia, S.1. részleges lumbalizáció et spina bifida. Ezek után gyógyszeres ionizált kezelés következett ami szintén nem szüntette meg a térd és combhajlító panaszaimat. Kipróbáltam a futást, 6 km teljesíthető volt. A következő tünetekkel: 3 km-ig térd oldalánál nyomás, majd utána a combhajlítóba nyilalgatás, görcsös érzés. Azóta nem futottam. Ismét visszamentem a rendelőbe. MR vizsgálat következett: A lordosis megtartott. A csigolyatestek magassága rendes, S.I. segmentum lumbalizált. Az L.V. corpusban kisebb, kb. 8 mm-es haemangioma látható. L-S résben a discus degenerált, T2 súlyozással jelvesztést mutat, itt enyhe bal túlsúlyú protrusio látható, ami a durazsákot és a gyökeredést nem éri el. A vizsgált szakaszon foramen szűkület, discus eltérés nem látszik. A canalis spinalis norm. tágasságú. A conus L.II. felső harmadában végződik, kiterjedése, jelviszonyai szabályosak. Az alsó lumbalis regioban kétoldali kisízület artrosis. Vélemény: Gyök compressiot okozó eltérés nem látszik. L-S átmenetben szegmentációs zavar. Jártam csontkovácsnál is, aki felerősítette a tüneteket, amit abbahagytam. A 4 hónap alatt körülbelül háromszor fájt a derekam aztán elmúlt. Visszamentem az orvosomhoz, aki tovább küldött a neurológiára. Egy nagyon alapos és kedves doktornővel találkoztam, aki tetőtől talpig megvizsgált, de a vizsgálati eredmény negatív. Konzíliumot kért egy másik orvostól (sportorvos, gyógytornász) aki szerint a hamstring izomzattal van a probléma, ezért elküldött ultrahangra, valamint mondta, hogy kezdjek el egy góckutatást. Az ultrahang negatív lett. Igaz az izomcsomó a bal fenekemben nagyobb, de arra azt mondták, hogy izomletapadás és az ultrahang vizsgálattal sajnos azt nem nézte meg (ettől nem nyugodtam meg igazán). Itt mágnes és fényterápiás kezelést javasolt. BEMER készülék használatára van lehetőségem, illetve a fényterápiát is megoldottam egy bioptron lámpával. Továbbküldött a doktor úr egy reumatológushoz, aki szintén megvizsgált, minden negatív, valamint megnézte a gerinc röntgenemet (MR felvételt nem, csak elolvasta). Kicsit tanácstalan volt. Mondta, hogy lehet, valószínű, hogy az L-S csigolya között porckorong kiboltosulása, valamint kicsit el van laposodva és ez okozhatja a tüneteket, meg lehet van egy ideggyulladásom, de csináljam a góckutatást. Illetve gyógytornát és ultrahangos kezelést írt ki a derekamra. Ami még felmerült tünet és ekkor eszembe jutott, hogy időnként a farokcsontom szokott fájni, általában ülés közben. Egy ideje úgy éreztem meg változott, de mivel a két év alatt 18 kg-ot fogytam azt hittem, hogy azért érzem jobban, mert kisebb a fenekem. Kérdezte, hogy ráestem e, de nem emlékszem. Azt gondolom ha ráestem volna az nagyon fájt volna és emlékeznék. Elküldött röntgenre, amivel majd december 22-ei időpontomkor kell visszamennem, illetve kontroll, hogy mit okoztak a kezelések. A röntgen eredménye: A farokcsonton friss traumás eltérés nem látható. Az I. coccygealis szelvényerősen balra devial. A syndesmosisban fokozott sclerotisatio látható (nem friss syndesmolysis utáni állapot). Kicsit ijesztően hangzik, illetve csak szabad fordításból jöttem rá 1-2 dologra, de szeretném meghallgatni egy szakember véleményét és az időpontom még messze. A jelenlegi panaszaim: soha nem egyszerre vannak. Görcsöl, hasogat az ülőgumóm környéke, a fenék alatt, a combhajlítóm, a térdem külső oldala fáj, hangyás zsibbadásos érzés a vádliban, bokaszorítás érzése, és volt hogy a kis lábujjam lezsibbadt, farokcsont fájdalma. Mindig csak egy területen jelentkezik a fájdalom. Utána olvastam, hogy a testünk egyik leghosszabb idegszála az én problémás területeimen fut végig, ami a keresztcsonti csigolyából, vagy feljebb indul ki. Szeretném tudni a farokcsontom diagnózisát, illetve, hogy mitől lett ilyen, mi okozhatja a tüneteimet. Lehet, hogy a farokcsont a ludas? Mit lehet vele tenni? Elfog e múlni valaha, fogok e tudni futni még? Hova menjek tovább? Úgy érzem magamat mint egy kísérleti nyúl és senki nem tudja pontosan és biztosan megmondani mi bajom. A góckutatást is megcsináltam: véreredmény: negatív, süllyedés, CRP rendben, rheuma faktor: 1, 3 U/ml, a tartománya 0-14 közötti (ezt nem tudom mit jelent, de tartományban van) a vörösvérsejtem 5, 4 és a tartomány teteje 5, 2, hemoglobin 159, tartomány teteje 150, hematokrit 0, 46, tartomány teteje 0, 45, más eltérés nincs. Gégészet, bőrgyógyászat, hasi UH, tüdőszűrő negatív, még a fogászat és a nőgyógyászat van hátra, de gyanítom ott se lesz semmi. Tudom, hogy sokat írtam, de teljes az elkeseredettség, hatalmas a futás nélküli elvonási tünet, de leginkább a tünetek még jobban aggasztanak. Szeretném a segítségét kérni a leírtakban. Köszönettel: Edina

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a piriformis szindroma témában

        Kedves Kérdező! A futás, amit hosszabb ideje végez, észrevélenül okozott sérülést. Az izomszakadás, majd a nem teljes gyógyulást követően az edzéseket fokozott óvatossággal kellett volna végeznie.Ez nem történt meg, újból futni kezdett.Véleményem szerint ez túl korai volt, ezért tértek vissza a fájdalmai. A túlzott igénybevétel hatására a végtag többi izmai, ízületei is görcsös állapotba kerültek. Természetesen nem kétlem, hogy a térdsérülésen kívül az ágyéki csigolyák is elmozdulhattak, jogos volt a további vizsgálódás. Az rtg. lelet a csigolyaív záródási rendellenességen túl negatív volt, de nem kellett volna ismét a futással provokálnia magát. Az MRI lelet sem hozott sok újdonságot. Az LV-SI. csigolya közti porckorong kissé elhasználódott, de egyelőre nincs porckorong sérv, ami az ideggyököt nyomná. A góckutatás, bár orvosilag hozhat eredményeket, az ön esetében negatív eredménnyel zárult. Labor leletei tökéletesek. Egyetlen figyelemreméltó tünete van, az izomcsomó a bal fenékizomzatban.Ez az ún. piriformis szindroma, mikor a nevezett izom az alatta futó idegszál nyomása miatt okozhat tartós fájdalmat az alsó végtagban.További "varázslás helyett" keressen fel egy specialistát, aki a perifériás idegek betegségeivel foglalkozik, a pontos diagnózis végett.Helyileg adott gyulladáscsökkentő kezelés, injekció, végsó esetben műtét segíthet. Az aggodalmaskodása fokozhatja a tüneteit. Véleményem szerint a futás önnek a továbbiakban nem ajánlott. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2015. november 22., 21:26; Megválaszolva: 2015. november 24., 06:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben: