• Piriformis syndrome

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! 3 éve fáj az ülés. Rendszeresen futok, de a futásnál is egyre észrevehetőbb volt, hogy a jobb lábam húzódik. Gyakorlatilag az ülőcsönttól indult ki a fájdalom és hátul a térd hajlatig sugárzott. Csak a jobb oldal hangsúlyozom. Kezeltek nagyon sok mindenre, mire idén januárban végre diagnosztizálták a betegségemet: piriformis syndrome. Kaptam rá az orvostól Feldene kapszulát (2x1) és Mydeton 150mg-ot (2x1), valamint jártam lézeres és UH-os kezelésre. Most már fogynak el a gyógyszerek, hamarosan megyek vissza az orvoshoz, de a fájdalom bár csökkent, megszűnni sajnos nem szűnt meg. A futást január óta mellőzöm, mivel orvosom azt mondta, hogy azt függesszem fel a kezelés időtartamára. Most készült el a vérképem, melyben a CRP 0, 59mg/l, tehát jó érték, viszont a Rheuma faktor 95, 9U/ml, amelynek a normál tartománya 40-ig lenne jó. Minden más értékem teljesen jó tartományban van. Kérdésem az lenne, hogy ez mit jelent? Valamint az, hogy el kezdhetek-e ezzel futni újra, vagy most teljesen le kell épülni. Ha elkezdhetek futni, akkor mit tegyek, hogy az a régi erős fájdalom ne jöjjön vissza, hiszen most jobb, ha nem is teljesen gyógyult. Ki lehet-e ebből teljesen tünetmentesre gyógyulni műtét nélkül? Ha végül mégis műtétre kerül sor, tudok-e még valaha futni? Ha igen, mennyi idő a regenerálódás? Hogyan tudom megelőzni, ha esetleg gyógyult vagyok, hogy ez újra előjöjjön. Előre is köszönöm válaszát! Üdvözlettel: G70

        Dr. Bogdán Aurél válasza a Piriformis szindróma témában

        Vizsgálat nélkül, illetve a dokumentációk ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. Az ilyen típusú betegség gyógyszeres és fizioterápiás kezelése több hónapot is igénybe vehet. Mivel most januárban ismerték fel a betegséget és kezdték el kezelni, így bőven van remény arra, hogy további javulás álljon be és ne keljen a végén operálni. Az emelkedett reuma faktor lehet a betegségétől független, inkább a CRP-nek kellene magasnak lenni, ami viszont jó tartományban van. Mindenképpen javasolt a futás mellőzése. Ha mozogni akar, azt mindenképpen víz alatt tegye és lehetőleg ne meleg vízben. Természetesen lehet majd újra aktívan sportolni is, de meg kell várni a kezelés végét, ami szerencsés esetben műtét nélkül is bekövetkezik.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus Itt kérdezhet

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2015. január 28., 12:55; Megválaszolva: 2015. január 29., 22:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben: