demyelinisatios gócok

Tisztelt Doktorok! Szeretném kikérni az önök véleményét kérni tanácsukat! Voltam neurologusnál az ő leleteit leírnám önöknek!: 2015.10.09-én éjjel forgó szédülésre ébredt azóta többször van pár perces tartamban.Panaszok kezdetén volt hányinger egyszer-kétszer de nem ez jellemző. Ezzel egyidejüleg feje fájt, bitamp. nyilaló, fejfájás naponta ismétlődik pár órás tartamú, gyógyszert nem próbált. Nyaki fájdalomra is panaszkodik. Szédülése fej és testhelyzetváltoztatás provokálja, de nyugalomban is előjön. Jobb karját időnként gyengének érzi. Fáradékony. Státusz: Vigil, orientált, memória és figyelmi funkciók rendben, lebenytünetek nem észlelhetők.Beszédértés jó.Dysarthria, aphasia nincs. Tarkó szabad, meningialis izgalmi jel nincs. Agyidegkör: izocoria, szabad szemmozgások, spontán nystagmus nincs, tedthelyzet változtatással sem provokálható. Szimmetrikus arcfelek, nyelv kp.állásban. Normotonia. Szimmetrikus, kp élénk inreflexek. Jobb-on kérdéses dorsalflexiós tendnetia. Hasbőrreflexek kiválthatók. Izomerő megtartott. Rombergben megáll. Járás, vakjárás iránytartó, nem száles alapú. Célkísérleteket pontosan végzi. Cerebelláris tünet nem észlelhető. Extrapyramidális rendszer vizsgálata eltérés nélkül. Érzőkör, vegetativum ép. Voltam MR vizsgálaton aminek eredménye: A középvonal helyzete megtartott. Normális tágasságú liquorterek. Szimmetrikus kamrarendszer. A felső kamrasíkokban a frontális és a parietalis lebenyeknek megfelelően T2 és FLAIR méréseken jeldús, T1 méréseken nem ábrázolodott, ovális fehérállományi gócos laesiok láthatók, legnagyobb jobb oldalon 6 mm. Diffúzió gátlás, kóros kontrasztanyaghalmozás nem látható. A chiasma tájék, kisagy-hídszöglet, craniospinalis arteriak oszlása, tágassága normális. Vélemény: Mindkét oldalon apró fehérállományi gócos laesiok, demyelinisatios gócoknak megfelelhetnek. Felhívtam a neurologust telefonon keresztül mondott nekem kapkodva pár mondatot úgy hogy nem emlékezett rám és a számítógépen gyors megnézte az MR eredményét így mondta nekem hogy ő úgy véli vasculárisról van szó nem gyulladásos demyelinisatio és hogy a jobb kari gyengeség is csak vmi melléktünet mert nem is azon az oldalon van az MR-i tünet. Meg hogy 2 év múlva lenne szükség majd kontroll MR vizsgálatra de majd jelentkezzek be a magánrendelőjébe. Szeretnék tisztán látni szeretném konkrétizálni a dolgokat. most akkor vasculáris vagy demyelinisatos gócokról beszélünk? vagy amíg nem jön újabb tünet, panasz addig azt mondják vascularis aztán ha pár év múlva újabb tünetet produkálok akkor kimondják hogy SM-ről lehet szó? vagy? Vagy keressek másik orvost? Nem tudom mit tegyek. várom válaszukat. Köszönöm

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kerekes Éva válasza koponya MR témában

Tisztelt Érdeklődő!

Bízzon a neurológusában, de a lehető legrosszab, ha telefonon hívja fel egy fontos eredmény megbeszélése célljából. Egy neurológus nagyon intenzíven dolgozza végig a napját. Mikor Ön felhívta, éppen nyílván más beteget vizsgált vagy zárójelentést írt. Nem biztos, hogy kristálytisztán tudta, hogy ki is Ön a neve alapján, és milyenek a tünetei. Ne gondolja, hogy az orvos fejben tartja minden betegének minden panaszát és tünetét, hiszen naponta 45-50 (! ) beteget vizsgálunk meg. Éppen azért írunk ilyen részletes vizsgálati leletet, mint amit ön is bemásolt, mert ezt visszaolvasva azonosítjuk be a beteget. Nem a neve, arca, vagy akár a kapott paraszolvencia összege alapján emlékezünk a betegre, hanem az általunk leírt lelet alapján.

Kérjen időpontot SZEMÉLYES kontoll vizsgálatra, és akkor (és oda) menjen vissza a leleteivel hozzá, amikor és ahol a neurológusa éppen ráér Önnel foglalkozni. És akkor megbeszélik, hogy vascularis vagy demylinisatio, melyiknek mennyi az esélye, és hogyan tovább. Az MR nem atyaúristen, egy-egy pöttyöt a klinikus jobban tud interpretálni, mint a radiológus, mert ő ismeri a beteget!

Nincs érteleme más neurológushoz menni, mert ugyan ez fog történni - de alkalmazkodi kell a neurológusa által kijelőlt időpontokhoz.

Megnyugtató megbeszélést kívánok!

Kérdés: 2015. november 16., 19:28; Megválaszolva: 2015. november 25., 21:45
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Koponya MR vizsgálat eredménye
Mr vizsgálat
Jó napot kívánok!szédülés és zsibbadás miatt mentem orvoshoz aki koponya MR-re küldött. Ez lett az eredménye: A supra- és infratentorialis külső...
koponya mr vélemény magyarázata
Tisztelt Fehér Gergely! Kérném az MR véleményt számomra elmagyarázni szíveskedjen. Közepes fokú microvascularis károsodás(Fazekas II) Atrophia...
Koponya MR
Kedves Doktor Nő/Úr! Meg szeretném kérdezni hogy az alábbiak mit jelentenek!? Supratentorialisan a frontalis lebenyek területén néhány 2-3 mm es T2...