Pici kutacs

Tisztelt Doktornő! 3, 5 hónapos lányomnak ujjbegynyi a kutacsa. Emiatt kivizsgálásra mentünk, ahol a doktornő megállapította, hogy bár a kutacsa tényleg kicsi, más problémát nem lát, azon kívül hogy a feje is picike. 34cm-el született, most pedig 38, 2 a fejkörfogata.Ezt a doktornő nagyon kicsinek találja, és nincs teljesen összhangban a mellkörfogattal, mert az picit több. Viszont az uh szerint a varratok nyitva vannak, semmi rendelleneset nem látott, a fizikális vizsgálat során sem, fejformája teljesen jó, reakciói megfelelőek, mindent úgy csinál, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Most hetente mérnünk kell, és kontrollra kell mennünk 2 hónap múlva. A dr.nő nem tudott semmi konkrétat mondani, a vizsgálatok szerint teljesen rendben van minden, csupán a feje nem olyan ütemben nő, mint kellene, ezért kell kontrollra mennünk. Egyébként nagyon értelmes, érdeklődő, ügyes, okos babáról van szó, semmi különösebb probléma nincs vele, élénk, rengeteget "beszél", vidám, mozgékony kislány, táplálkozásával sincs probléma, bár eleve nem nagy méretű baba. Ön szerint van-e ok aggodalomra? Ha komolyabb baja lenne, akkor annak látnánk már most bármi előjelét? Illetve, ha pl., kisfejűség áll fenn, vagy valami komolyabb rendellenesség, akkor műthető, vagy gyógyítható? Erre irányuló leírást sajnos nem találtam sehol.Esetleg lehet csupán a genetika miatt? Nekem is elég pici fejem van. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Kné

Dr. Kerekes Éva válasza kutacs témában

Kedves Anyuka!

Én is az utóbbira gondolok, hogy ez egy öröklött hajlam lehet a kicsi koponyacsont, ha egyszer okos a kislány a gyermekneurológus szerint is.

A kisfejüség egyedüli tünete az értelmi fogyatékosság. Ilyenkor azért kisebb a baba feje, mint a mellkasa, mert kicsi az agyállomány mennyísége. Ez a terhesség alatt alakul ki, valamilyen ártalom hatására: legyakrabban alkoholista és kábitószerfüggő anyáknál, éhezőknél, illetve a sok röntgensugár, és jópár gyógyszer gátolhatja meg az agyállomány kifejlődését. A dohányzó nők gyekmekei is kisebbek a nem dohányzókhoz képest, így a fejük is kisebb, de az értelmi épességeik a dohányzó nők bábinak nem rosszabbak.

A fent leírt kisfejűség nem gyógyítható orvosilag. Természetesen az ilyen babákat fejleszteni kellene gyógypedagógusoknak, hogy boldoguljanak az életben, de az értelmi fogyatékosság nem kezelhető.

Kis koponyánál műtét nincs mit műteni, nem lehet agyállományt beültetni.

De ha az Önök orvosa minden mást rendben talált, akkor remélhetőleg nincs miért aggódni. Tegyék meg azt, amit javasol a doktornő, beszéljenek sokat a babához, mindig szóljon otthon a zene (Mozart hallgatása bizonyítottan javítja az idegrendszer működését) , és a legfontosabb a mozgás! A csecsemő mozgása fejleszti az idegrendszert a legjobban. Ébren mindig legyen hason, ha lehet, a földön egy vastag szőnyegen-takarón, késztessék a kúszásra, és énekeljenek, táncoljanak sokat: a zeneterápiától remélhető a lehető legjobb értelmi fejlődés az egészséges babáknál is, vigyék magukkal mindenhová, érje sok inger! Szeressék, és figyeljenek- ennyi elég, és reméljük, hogy minden rendben lesz!

Kérdés: 2014. március 26., 16:14; Megválaszolva: 2014. március 29., 16:44
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
kis fejüseg
4 hetesen benöt a kutacsa es most 3 honapja megalt a fejkörforgata oktober ota ugyan anyi a merete 42cm
Mr lelet véleményezése
Mri lelet (Dva gyanú )
MR vizsgálat eredménye
Látás problémák